Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Zomeractiviteiten voor ouderen in 2020

De maanden juni t/m september zijn voor veel ouderen vaak een stille en eenzame periode. Buren, kinderen en kleinkinderen zijn dan met vakantie. Bovendien wordt er dan weinig of niets voor ouderen gedaan. Onze wijk is daarop geen uitzondering, getuige bijvoorbeeld het feit dat de reguliere S.O.S.-activiteiten in onze wijk ’s zomers stilliggen.

Vandaar dat het Oranje Fonds, samen met het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo, besloot om in 2020 een forse subsidie beschikbaar te stellen onder het motto Impuls Vakantieactiviteiten voor Ouderen, Het geld was uitsluitend bedoeld om dat jaar in de grote-vakantieperiode, samen met de ouderen, groepsactiviteiten te organiseren zodat zij hun sociale netwerk zouden kunnen onderhouden en actief zouden kunnen blijven.

De Werkgroep VonderXl besloot van dit unieke aanbod gebruik te maken. Na een succesvol beroep op enkele creatieve wijkgenoten om mee te denken en mee te werken (klik HIER) werd een projectplan ingediend met een achttal zomeractiviteiten. Onze aanvraag werd gehonoreerd en we mochten rekenen op een subsidie van maximaal € 3000.

Echter, de coronacrisis gooide roet in het eten. Het betekende dat de oorspronkelijke plannen fors moesten worden aangepast (klik HIER). De activiteiten moesten worden ‘omgebouwd’ en coronaproof worden; waarbij met name de anderhalve meter cruciaal was (klik HIER). Gekozen werd voor activiteiten in of vlakbij de wijk, zodat geen gebruik hoefde te worden gemaakt van gezamenlijk vervoer (klik HIER). Uiteindelijk werden de zomeractiviteiten voor 55-plussers een grandioos succes (klik HIER).