Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Verslag bezoek Energiehuis Helmond

Op 1 november j.l. gingen we met een leuke vertegenwoordiging uit de wijk op bezoek bij Energiehuis Helmond. Onder het genot van een koffie en een koekje vertelden Berry en Kees hoe hun Energieclub Helmond Regio uitgroeide tot dit Energiehuis. Ontstaan als burgerinitiatief met als doel om Helmond energieneutraal te krijgen. Gerund door gepensioneerden met een energieachtergrond.

Het Energiehuis heeft als doel om mensen te informeren. Ze delen hun onafhankelijke en objectieve kennis en geven advies. Het Energiehuis is een stichting met steun van de gemeente Helmond. De gemeente heeft de wens om heel Hemond in 2035 energieneutraal te hebben.

Er is ook een intentieverklaring getekend op 12 oktober 2017 met 10 belangrijke partijen (waaronder Enexis en de gemeente Helmond). Belangrijke punten:

  • Na 1 januari 2018 alle nieuwbouw zonder gasaansluiting
  • In 2021 helderheid omtrent energievoorziening
  • Zorg voor een aantal proefprojecten

Huidige nationale ontwikkelingen brengen de energietransitie in een stroomversnelling. Zoals de ontwikkelingen in Groningen, maar ook de overeenkomst van 15 partijen, waaronder de installateurs, om na 2020 geen enkelvoudige gasketels meer te plaatsen. Daarnaast is sinds 1 juli jl. de wettelijke aansluitplicht voor aardgas vervallen.

Het Energiehuis is populair onder de particuliere woningbezitters. Momenteel hebben ze vooral senioren op bezoek, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Naast informatie en advies in het Energiehuis zelf, bieden ze ook meer opmaat oplossing aan huis aan. Dit voor een redelijke vergoeding. Hiervoor werken ze ook samen met Slimwonenplus. Online wordt gewezen naar Milieu Centraal. Een onafhankelijke stichting die door de overheid gefinancierd wordt.

Na de introductie van het Energiehuis en het delen van de belangrijke trends, maakten we de omslag naar ons mooie Vonderkwartier. Wat kunnen wij het beste doen als we richting de 0 op de meter willen.

Om volledig over te stappen naar een warmtepomp moet je woning erg goed geïsoleerd zijn. Er doen zich rekenmodellen de ronde die helpen met de berekening of dit voor jou huis haalbaar is. Stelregel: bij meer dan 1.500 m3 gasverbruik per jaar niet beginnen aan warmtepomp. Een uitdaging voor velen in onze wijk. Tevens werken warmtepompen op lage temperaturen, wat eigelijk alleen werkt met vloerverwarming. Een potentiele flinke verbouwing.

Hybride systemen zullen ons de tijd geven om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Tevens kan je in deze tijd de minder belangrijke verwarmingen vervangen door systemen die werken met lage temperaturen. Een hybride warmtepomp zorgt voor 80% van de warmte thuis. De ketel verzorgt de koudste dagen van het jaar.

Maar hoe kan je je huis nog meer verwarmen? Kamers die je nauwelijks verwarmt, kan je ook incidenteel verwarmen met IR panelen. Denk aan de slaapkamer, kantoortje of zelfs de badkamer. Er bestaat ook elektrische vloerverwarming, maar dit is erg energie onzuinig. Voor pelletkachels en –ketels staat de milieuvriendelijkheid ter discussie. De extra uitstoot van fijnstof is niet wenselijk in de binnenstad en de pellets komen met dieselschepen uit Canada.

De belangrijkste adviezen die wij mee naar huis nemen:

  • Isoleren!
  • Wachten op ontwikkelingen en productverbeteringen die beter aansluiten bij onze specifieke behoefte én meer duidelijkheid vanuit de overheid.

Uiteraard vroegen wij de experts naar de mogelijkheid van een collectieve oplossing. Ze hebben dit in Stiphout geprobeerd maar dit is helaas geen succes geworden. De uitdaging ligt in het onderhouden, beheren en verdelen van een warmte installatie. Wie doet wat, wie betaald wat en wie krijgt wat? Er dient een additioneel netwerk in de wijk aangelegd te worden. Een uitdaging die voor alsnog niet rendabel is. Wellicht kunnen we ooit meeliften op een gemeente initiatief voor stadsverwarming.

We sloten ons bezoek af met een ronde door het huis. De experts hebben ons enorm op weg geholpen. Ga zeker eens kijken! Ook zonder afspraak zijn er inloopmogelijkheden. Zie daarvoor hun website.

Heb je naar aanleiding van dit verslag nog vragen? Stuur dan een e-mail aan energie@vonderkwartier.nl

Zodra we de presentatie van het Energiehuis hebben ontvangen, zullen we die op deze pagina publiceren. Hieronder alvast enkele foto’s.