Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

MyWheels: deel je eigen auto

PERSBERICHT

Geld verdienen door je eigen auto uit te lenen

MyWheelsfeature1

De bedenker van de OV-fiets en de grondlegger van autodelen in Nederland komen met het “nieuwe autodelen”.

Vanaf september kun je als particulier geld verdienen door je eigen auto via de website

Onderling autodelen kent twee groepen deelnemers: particulieren die hun eigen auto uitlenen en personen die zo’n privé auto van een ander gebruiken. MyWheels brengt deze mensen vanaf september bij elkaar. Zo komt onderling autodelen voor iedereen binnen bereik en kan bij veel mensen de kostbare tweede auto de deur uit.

Vroeger wilde bijna iedereen een eigen auto bezitten. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die nadelen zien aan een eigen auto, zoals de vaste lasten en het feit dat elke auto gemiddeld 23 uur per dag staat te niksen. Meer dan de helft van de huishoudens in grote steden als Amsterdam, New York en Tokio heeft helemaal geen eigen auto meer. Een nieuwe trend is dus aan het ontstaan.

Voor sommige tripjes blijft een auto handig. Daarvoor zijn er huurauto’s en deelauto’s (bijvoorbeeld van Greenwheels, Studentcar en Wheels4all). Uit recente cijfers van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer blijkt dat het aantal deelauto’s in Nederland de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is.

Niet iedereen woont in de buurt van zo’n deelauto. En veel mensen willen ook meer keus uit verschillende type auto’s: ruim of compact, luxe of eenvoudig. In landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is daarom peer-to-peer car sharing in opkomst: je eigen auto onderling delen met buren, vrienden of wie je maar wilt.

Vanaf september kan dat ook in Nederland en België. Onder de naam MyWheels is een open standaard voor autodelen ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen kan aanhaken en consumenten meer keus krijgen. Zij kunnen alle deelnemende auto’s tegen een vergoeding lenen. Of dat nu huurauto’s, deelauto’s of particuliere auto’s zijn. Op de website en je smartphone kun je zien waar alle auto’s staan en wat ze kosten per uur en per kilometer. Er zitten ook bijzondere auto’s van Wheels4all tussen zoals een 9-persoonsbusje, een elektrische Nissan Leaf of een knalrode pick-up truck.

MyWheels is opgezet door Henry Mentink (oprichter en directeur van Wheels4all) en Ronald Haverman (directeur van Wheels4all en bedenker van de OV-fiets). Samen met andere partijen willen zij een succes maken van onderling autodelen. Zij streven daarbij niet naar winst maar naar idealen.

Henry Mentink: “We zijn een non profit organisatie. We delen niet alleen auto’s maar ook de winst. We nodigen alle deelauto initiatieven uit om mee te doen met de open standaard, want dan krijg je echt het gemak voor de consument dat hij alle auto’s kan pakken zonder zorgen of hij wel lid is van de juiste club ”

Haverman: “Met MyWheels komt er een enorme keus in auto’s die je even kunt pakken voor een rit. Een eigen (tweede) auto is minder vaak noodzakelijk. Doordat je per rit betaalt, denken mensen ook bewuster na over alternatieven voor die autorit. Soms gaan ze fietsen, met het openbaar vervoer of blijven ze thuis werken. En dat is winst voor het milieu en helpt tegen files”.

MyWheels wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting DOEN met de bijdrage van de Postcode Loterij. DOEN ondersteunt onder andere voorlopers op het gebied van duurzaam vervoer. Geïnteresseerde gebruikers (die een auto hebben of zoeken) kunnen zich vanaf nu gratis aanmelden via “meedoen” op MyWheels.nl