Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

We zijn zo snel aangebrand

Sinds een maand hebben we een hondje. Ze is maar een klein ding en pas een half jaar oud. Vanzelfsprekend doen we nieuwe ervaringen op met dit levendige beestje in ons gezin. We hebben leuke gesprekken met mensen en de meeste kinderen vinden haar heel schattig. Zoals wij allemaal moeten ook hondjes hun behoefte doen en het kost nog heel wat kruim om zo’n schattig beestje te leren om haar behoefte te doen op “de juiste plek” en ook nog tijdens de wandeling en niet als we weer binnen zijn.

Wij vinden het allemaal vanzelfsprekend dat we datgene wat het hondje achterlaat, ook opruimen. Wellicht bevinden zich in de wijk heel wat mensen die ervaringen met honden en katten opgedaan hebben, die om het zo maar eens te zeggen in een kwade reuk staan. Begrijpelijk dat ze dat niet fijn vinden.

Ik ervaar helaas dat in de wijk een aantal mensen snel aangebrand reageert wanneer je met een hondje dat snuffelt langs “hun tuin” loopt. Vandaag werd er heel boos op het raam geklopt op het moment dat mijn hondje een beetje dartel in de tuin springt achter een vlindertje aan. Ik moest er mee lachen, maar de man achter het raam was meteen zo boos dat hij buiten kwam vertellen dat het van de zotte was dat ik mijn hond in zijn tuin, die hij heel goed bijhoudt, een poepje laat doen. Mijn reactie was tegen dovenmansoren, want hij had zijn mening reeds gevormd en geen enkele boodschap kwam binnen. Alleen maar boos en ik was reeds veroordeeld en er was geen hoor en wederhoor aan te pas gekomen.

Mijn dochter maakte hetzelfde mee in het speeltuintje bij de snackbar. Aangebrande reacties in plaats van rustige communicatie met een verzoek, wat zonder meer veel beter werkt, want waarom zouden wij niet net zo over vieze hondepoep onder onze schoenen denken als ieder ander.

Zo jammer dat we elkaar niet zien als mensen en van een moment van ontmoeting een uitwisseling maken, waar we beiden een goed gevoel aan overhouden. Ik hoop dat u die de schoen past deze ook aantrekt en de volgende keer een praatje met me maakt. Dan kunt u ontdekken dat ik echt wel een beschaafd baasje ben.

Hartelijke groet, Margriet van Dooren