Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret juli 2019

In het Vonderportret van juli staat de 82-jarige Jan centraal, die in het grootste huis van de buurt woont: Stadsverpleeghuis Vonderhof. Hij is erg tevreden op deze plek, want hij heeft er leren ontspannen. Jan heeft in zijn leven namelijk veel heftige dingen meegemaakt. Hele leuke, maar sommige zijn juist erg zwaar.

Wie was je?

Jan is opgegroeid in Stratum, maar kwam al snel in het Vonderkwartier terecht. Hij had een eigen transport- en verhuizingsbedrijf op het Lodewijk Napoleonplein: ‘J. van de Burgt’. Hier zullen wat oudere wijkbewoners hem wel van kennen. Hij deed veel werk voor de gemeente en zijn 22 medewerkers reden door heel Nederland, Duitsland en België. Naast verhuizingen regelde hij ook ziekenvervoer. Geen ambulances, maar dagelijks werden zieke kinderen in zijn bussen naar school gebracht. Deze ondernemingen waren voor Jan nog niet voldoende, hij zocht steeds naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij slecht draaiende bedrijven over, bracht hij alles weer op orde en verkocht ze uiteindelijk weer.
Kortom, Jan was een echte zakenman.
In zijn vrije tijd voetbalde Jan graag met zijn vrienden in Eindhoven. Ze waren niet de beste, maar hadden wel veel plezier. Ook bezocht Jan jaarlijks familie in Spanje. In ruil voor wat klusjes (in het zwembad of aan de auto) mocht hij de hele vakantie in een schitterend huis verblijven.

Wie ben je?

Jan heeft het niet makkelijk gehad. Zijn leven heeft heel wat tegenslagen gekend (o.a. kanker, echtscheiding). Gelukkig is zijn leven tegenwoordig wat meer tot rust gekomen. Zijn zoon staat altijd voor hem klaar en komt regelmatig met zijn kleindochter op bezoek. Met vrienden uit Vonderhof gaat hij zelf wekelijks op pad. Ontbijten bij de Hema, kleren kopen bij de C&A of gewoon even wandelen. In 2017 heeft Jan meegedaan aan het project Carmina Burana. Als acteur heeft hij in het Parktheater voor wel 2000 toeschouwers opgetreden. Ze hebben het toneelstuk ook speciaal voor de wijk uitgevoerd op het Lodewijk Napoleonplein. Als bedankje voor de vriendelijkheid en hulp van alle buren. Dit was een groot succes en er wordt nog veel over gepraat.
Kortom, Jan is een echte Vonderman!