Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret maart 2019

In het Vonderportret van maart staat Madelon van der Hofstad centraal. Een creatieve buurtgenote die houdt van koken, klussen, kinderen en gezelligheid. Allemaal in het Vonderkwartier.


Wie ben je?

Madelon (47) woont samen met haar man Remco (47), twee zonen (Max) (19) en (Lars) (16) en af en toe hun vriendinnen in de Hendrik Casimirstraat. Ze woont hier al bijna 17 jaar en gaat er het liefst nooit weer weg. Madelon is geboren in Vreeswijk (tegenwoordig Nieuwegein). Op het vwo leerde ze Remco kennen en die heeft ze nooit meer verlaten. Nieuwegein wel, want dat vond ze geen leuke stad om te wonen: onpersoonlijk en weinig sfeer.  Voor het werk van Remco hebben ze een paar jaar in Amerika en Canada gewoond. Toen ze toch weer terug wilden naar hun moederland, zijn ze naar Delft gegaan. Daar zijn ze niet lang gebleven want het ‘Nieuwegeingehalte’ lag te hoog. Ze besloten Eindhoven, de geboortestad van Remco, op te zoeken. Max was toen 3 jaar oud en Madelon was zwanger van Lars. Zodra ze bij de makelaar hun wensen vertelden (sfeervol & geschikt voor kinderen) wist die meteen waar ze heen moesten: het Vonderkwartier.


Wat doe je?

Madelon is gek op kinderen, maar desondanks gestopt als juffrouw op de basisschool. Ze wilde er niet langer werken omdat ze het niet eens is met de werkwijze daar. Kinderen worden volgens haar te jong naar school gestuurd en leraren hebben te weinig tijd per kind. 7 jaar geleden is ze daarom haar eigen praktijk gestart om kinderen te begeleiden. Ze behandelt gedrags- en leerproblemen, veelal gerelateerd aan het onderwijzen. Ze bekijkt een kind holistisch, onderzoekt wat er aan neurologische ontwikkeling (lichaam, ogen en oren) nog verbeterd kan worden en voert vervolgens reflexintegratie (MNRI), auditieve training (J-IAS) of ooggymnastiek uit. Deze behandelmethodes zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf herstelt en dat leven en leren makkelijker gaat.

Naast het helpen van kinderen, speelt creativiteit ook een grote rol in haar leven. Schilderen, mozaïeken en bloemschikken, Madelon doet het graag. Aan gezond en gevarieerd eten is ze ook veel tijd kwijt, dagelijks toch zeker een uur. Koken is een grote hobby, vandaar dat ze ook altijd meedoet met het ‘Walking Dinner’ in de wijk.

Waar kan de wijk je van kennen?

Veel kinderen kennen Madelon van Sint Maarten. Ze deelt niet zomaar snoepzakjes, maar hele creatieve (en lekkere!) traktaties uit. Bij de pleinwerkgroep heeft Madelon twaalf jaar verschillende evenementen georganiseerd. Ook heeft ze meegedaan met het wijkproject ‘Carmina Burana’. Een muziekstuk met zangers en zangeressen tussen de 16 en 81 jaar oud. Dit was zo leuk dat ze zijn doorgegaan en nu nog steeds iedere dinsdagavond met 43 leden repeteren. Zingen is volgens Madelon een bijzaak, het is vooral supergezellig.