Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret april 2019

Het Vonderportret van april gaat eens niet over een volwassen vrouw, maar omschrijft het leven van de 9-jarige Tommy Grooten. Deze jongen heeft een breed scala aan interesses. Zijn hobby’s lopen dan ook uiteen van een potje voetbal op het plein tot deelnemen aan het wereldkampioenschap schaken.

Wie ben je?

Tommy woont samen met zijn ouders aan de Hagenkampweg Noord. Dit huis en de locatie vindt hij super. ’s Ochtends is hij binnen een paar minuutjes lopen op school (de Troubadour) in onze wijk. Na schooltijd heeft hij het minstens net zo druk, want hij heeft veel interesses waar hij aandacht aan wil besteden. Hij voetbalt bij Brabantia, is thuis bezig met lezen, tekenen, bordspelletjes, gamen of lego, en is regelmatig op het Lodewijk Napoleonplein te vinden voor een spelletje met vrienden. Toch staat dit allemaal niet in verhouding tot zijn grootste hobby: schaken.
   

Wat doe je?

Tommy denkt erover om later ontwerper te worden. Hij speelt erg graag met lego en het lijkt hem dan ook top om later nieuwe dingen te kunnen creëren. Echter is dit plan B… De grootste droom van Tommy is om wereldkampioen schaken te worden. Een speciale wens die voor onze buurjongen wellicht ooit behaald wordt, want hij is al Nederlands kampioen geworden.

Het begon allemaal in Woensel, daar is hij met 5 jaar bij een schaakclub (WLC, Woensel Lichttoren Combinatie)  gegaan. Hij ontwikkelde zich erg snel en zit daarom als 9-jarige al bij de senioren. Daar speelt hij tegen mannen en vrouwen tussen de 15 en 87 jaar oud. Om zijn week te vullen met wedstrijden  en trainingen speelt hij bij nog twee andere clubs in Tilburg (Stukkenjagers)  en Eindhoven (de ESV, Eindhovense Schaakvereniging). Met succes want hij heeft in 2017 in Meppel het Nederlands Kampioenschap Pupillenkampioenschap tot en met 7 jaar gewonnen en een jaar later in Waalwijk het Nederlands Kampioenschap  tot en met 10 jaar. Daarna mocht hij naar het WK Kadetten t/m 8 jaar in Spanje. In het begin ging het goed en hoorde hij bij de bovenste 20, maar helaas volgden er toch een paar  nederlagen waardoor hij zakte. Uiteindelijk werd hij 60e van de 135 en hoorde hij dus alsnog bij de beste helft kandidaten. Het was sowieso al een grote ervaring om tegen zo veel verschillende nationaliteiten te spelen. Daar heeft hij dan ook een presentatie over gegeven op school die dus paste bij de vakken rekenen (schaken) én aardrijkskunde (tegenstanders). Om zijn grote droom te bereiken moet Tommy zijn capaciteiten zien te benutten. Daarom traint hij iedere dag wel 45 minuten en gaat hij wekelijks naar zijn clubs. Het volgende Nederlands kampioenschap in Waalwijk staat alweer gepland in het paasweekend. Tommy’s ouders (zelf ook schakers) volgen Tommy’s schaakkunsten op de voet en publiceren updates van zijn ontwikkelingen op een eigen website www.sterkspel.nl of specifiek over Tommy: https://hgrooten.home.xs4all.nl/Wiezijnwij_Tommyshoekje.xhtml

Waar kan de wijk je van kennen?

Schaken is leuk, maar Tommy is ook graag buiten. Vrijwel dagelijks is hij dan ook te vinden op het Lodewijk Napoleonplein. Daar speelt hij samen met vrienden een potje voetbal of de spelletjes ‘buskruit’ en ‘ronde tafelen’. Het is daarom ook een wens van hem dat de bosjes rond het plein iets vergroot worden zodat je jezelf beter kan verstoppen. Door alle schaaktoernooien heeft Tommy helaas niet iedere keer tijd om mee te doen aan de activiteiten van de wijkvereniging, die hij wel leuk verzonnen vindt. Hij hoopt in ieder geval nog heel lang in het Vonderkwartier te wonen want hij is er echt gelukkig.