Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Al meer dan 1000 belangstellenden voor Zonnepark Welschap

Misschien had je het al gelezen in de krant: Sinds 10 oktober is in Eindhoven een zonnepark in ontwikkeling. Op de voormalige zweefvliegstrip van vliegbasis Welschap komen circa 12.000 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar voldoende stroom op voor zo’n 1.000 huishoudens. De Coöperatie Zonnepark Welschap regelt de aanleg en het beheer van de installatie. Huishoudens in de omgeving, waaronder het Vonderkwartier, kunnen zo van goedkope zonnestroom profiteren.

De regeling die dit mogelijk maakt is de ‘postcoderoosregeling’: in postcodegebieden in de omgeving van het zonnepark (de postcoderoos) krijgen deelnemers 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting over de stroom die ze van het zonnepark afnemen. Een mooie oplossing voor bewoners die wel wil investeren in zonnepanelen, maar ze niet op het eigen dak kunnen of willen leggen.

Denk aan de vele huishoudens in onze wijk met een jaren ‘30 woning die het authentieke karakter willen behouden. Of aan de bewoners van een appartement of huurwoning. En huiseigenaren met een ongunstig gelegen dak.

Binnen een jaar

De coöperatie is opgezet door de Eindhovense vereniging 040energie en energie-organisaties in Veldhoven, Best, Eersel en Oirschot. Momenteel onderhandelt de coöperatie met een aantal partijen die interesse hebben in het ontwikkelen van het zonnepark. Gaat alles volgens plan, dan wordt de eerste zonnestroom binnen een jaar geleverd. Het exacte aanbod moet nog worden uitgewerkt, maar het idee is dat je investering je wél de voordelen oplevert die zonnepanelen je bieden (groene stroom + lagere energierekening), maar dan zónder het nadeel dat het aangezicht van de wijk aangetast wordt.

Veel belangstelling

Inmiddels hebben zich al ruim duizend geïnteresseerden gemeld bij de vijf energieorganisaties, waarvan de helft uit Eindhoven. Eindhovenaren kunnen zich via www.040energie.nl vrijblijvend aanmelden als belangstellende via http://040energie.nl/zon/zon-collectief/zonnepark-welschap/. 040energie houdt hen dan op de hoogte en ze krijgen als eersten te horen wanneer deelnemers zich daadwerkelijk kunnen inschrijven voor zonnestroom zonder energiebelasting. Deelname is mogelijk in de postcodegebieden 5612, 5616, 5617, 5626, 5627, 5651, 5652, 5653, 5657 en 5658. Goed nieuws: onze wijk het Vonderkwartier (5616) valt binnen het postcoderoosgebied!

Veel mensen in onze wijk willen best investeren in duurzame energie, al dan niet enthousiast gemaakt door de werkgroep Energie. Zelf zonne-energie opwekken is natuurlijk ook prachtig. Maar zonnepanelen op een karakteristiek jaren ‘30 huis blijft een gevoelig punt. Juist het authentieke karakter van onze wijk is wellicht de reden dat je ooit hier bent komen wonen. Gelukkig kan dat straatbeeld nu intact blijven, zonder je groene ambities op te geven. Want binnenkort is er een alternatief voor zonnepanelen op je eigen dak: zonnepark Welschap.

Wijkteam opgericht

In het Vonderkwartier is afgelopen week een team opgericht met kartrekker Jan van Gestel dat komende maanden meer bekendheid aan dit mooie initiatief gaat geven. Zoveel kans heb je niet om van een zonnepark zo dichtbij te profiteren. Tot op heden hebben zich in onze wijk al 99 belangstellenden gemeld! Wij vinden het zonnepark een veelbelovende ontwikkeling en willen het proces met 040energie graag ondersteunen. Dus heb je vragen n.a.v. deze informatie? Neem dan gerust contact op de werkgroep Energie: energie@vonderkwartier.nl.

Wie? Wat? Wanneer? Hoe?

Investeren in zonnepanelen op Welschap, hoe werkt dat dan precies? Hoe zit dat financieel? Is het inderdaad een aantrekkelijk alternatief voor panelen op je eigen dak? We snappen dat je deze én vele andere vragen hebt. Hebben wij zelf ook. Antwoorden zijn er nog niet. Maar daar wordt hard aan gewerkt, is ons verteld door Gé de Jong van 040energie, met wie het wijkteam nauw samenwerkt.

Tip: meld je snel vrijblijvend aan

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van Zonnepark Welschap? Meld je dan in ieder geval even aan bij 040Energie. Op deze pagina van 040energie lees je meer over het project en kun je je vrijblijvend aanmelden als geïnteresseerde. Je wordt dan vanzelf op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Wil je toch liever zonnepanelen op je eigen dak? Klik dan hier voor meer info.