Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Zonnepanelen in het Vonderkwartier

Samen met ongeveer 50 wijkbewoners hebben we in maart 2017 in het Summa College van gedachten gewisseld over de opwekking van zonne-energie. Naar aanleiding van de bijeenkomst (discussies en ingevulde enquêtes) heeft de werkgroep Energie besloten de mogelijkheden van een collectief zonnepark te blijven onderzoeken én om een collectieve actie te organiseren voor zonnepanelen op je eigen dak!

Nieuwsflits: er komt waarschijnlijk een zonnepark! Klik voor meer info.

Zonnepanelen op je eigen dak
In juli 2017 is er in onze wijk een collectieve actie opgezet in samenwerking met 040energie. Dit is een 100% non-profit vereniging die het energiegebruik van Eindhoven wil verduurzamen op een betaalbare manier.

Belangrijkste punten van onze gezamenlijke actie zijn:

  • Bewoners met elkaar in gesprek laten gaan over de plaatsing van panelen in hun straat doormiddel van straatbijeenkomsten. Zo kan bijvoorbeeld het type (en de kleur van) zonnepanelen goed afgestemd worden.
  • Goede, eerlijke en onafhankelijke informatie. Bij de straatbijeenkomst is iemand van 040energie aanwezig om uitleg te geven, met veel ruimte voor vragen. Ook is er de mogelijkheid voor een schouw bij jou thuis door een onafhankelijke schouwmeester.
  • De uniformiteit in de wijk te behouden. Het esthetische karakter in onze wijk is natuurlijk uniek. Soms kiezen bewoners ervoor om een paneel minder te leggen om het totaalbeeld mooier te houden.
  • Bewoners veel werk uit handen nemen, zoals het kiezen van de juiste aanbieder. Dit wordt zorgvuldig gedaan door 040energie en de werkgroep Energie.
  • Een goede kwaliteit (van de installatie én de installateur) én een goede prijs zijn uiteraard belangrijk. Door de collectiviteit is het aanbod erg gunstig in vergelijking met een individuele offerte of zelfs met landelijke collectieve acties.

Update najaar/winter 2017
De eerste vier straatbijeenkomsten (Prinsenhof, Maria Stuartstraat, Lodewijk Napoleonplein en Sophia van Wurtemberglaan) hebben inmiddels plaatsgevonden. De eerste 5 installaties zijn geplaatst en er zullen er binnenkort zeker meer volgen.

Hoe doe je mee?
Lees hier hoe je mee kunt doen aan deze actie: stappenplan. Heb je ook interesse in zonnepanelen op je dak, of zou je er meer over willen weten, praat er dan eens over met je buren, en doe mee aan de collectieve actie voor jouw blok!

Vragen?
Stuur een mailtje naar energie@vonderkwartier.nl.

Meer informatie vind je hier

  • Een verslag van de avond in maart 2017 vind je op de Vonderkwartier Buurkracht pagina.
  • De presentaties van die avond van de werkgroep zelf (PDF) en van 040energie (PDF) zijn ook beschikbaar.
  • Criteria (PDF, versie 4) op basis waarvan we het aanbod van 040energie (en hun voorkeursleverancier) hebben beoordeeld.
  • Een stappenplan (PDF, versie 2) van de gezamenlijk opgezette collectieve actie.
  • De website van 040energie: de specifieke actie voor het Vonderkwartier is vergelijkbaar met de algemene actie van 040energie, maar meer gericht op een aanpak per straat.

Heb je je ook al aangemeld op onze Buurkracht pagina? Daar kun je je ook nog registreren voor de collectieve actie. Bovendien kun je daar je energieverbruik (en straks misschien ook energieopwekking) vergelijken met andere wijkbewoners.