Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Zonnepanelen huren via Zelfstroom: tweemaal zo duur!

Begin januari 2018 en opnieuw in september ontvingen de wijkbewoners een folder met de titel “Zonnepanelenproject in de gemeente Eindhoven”. In de folder stond een aantrekkelijk aanbod voor het huren van zonnepanelen. Echter, als werkgroep Energie hebben we nogal wat aan te merken op het aanbod. Uiteindelijk ben je dubbel zo duur uit!

Ondanks dat de folder anders suggereert, de gemeente Eindhoven heeft hier niets mee te maken. Zelfstroom is een landelijk opererend bedrijf dat niet samenwerkt met de gemeente Eindhoven. Ook online zet Zelfstroom mensen op het verkeerde been. De gemeente Eindhoven heeft niets met Zelfstroom te maken. Waarom doet het bedrijf dit?

In de folder wordt uitgelegd dat je bij Zelfstroom zonnepanelen op je eigen dak kunt huren. Dat lijkt niet verkeerd: zonnepanelen op je eigen dak zonder investering in één keer, voor een beperkt bedrag per maand. Maar er zijn andere – en voordeligere – manieren om voor een klein bedrag per maand zonnepanelen op je dak te laten leggen. Via de gemeente Eindhoven kun je een energiebesparingslening aanvragen. Daarmee koop je zonnepanelen. De installatie is en blijft helemaal van jou.

Vergelijking Zelfstroom en eigen stroom
We zijn er eens ingedoken. Hieronder een vergelijking tussen wat Zelfstroom aanbiedt in zijn folder en het alternatief wanneer je – na een gedegen advies via 040energie – zelf zonnepanelen aanschaft en die financiert met een energiebesparingslening.

De uitkomst: het aanbod van 040energie is in combinatie met een energiebesparingslening meer dan 50% goedkoper. Je bespaart hierdoor 19 euro per maand meer op je energierekening dan je betaalt aan de kosten voor financiering. Zo betaalt je investering zich dus direct uit, wat met Zelfstroom niet het geval is: daar kost het je de eerste 10 jaar juist geld (16,90 euro per maand).

[a] In de Zelfstroomfolder staat niet hoeveel Wp per paneel, maar waarschijnlijk 295 Wp. Misschien is het minder. We gaan uit van een systeem met een ‘gewone’ omvormer, geen Solar Edge.
[b] Zelfstroomfolder: gedurende 10 jaar.
[c] 2% rente per jaar, aflossing in 10 jaar (annuïtair), inclusief 1,5% afsluitprovisie. Aflossen is altijd mogelijk.
[d] Jaaropbrengst: 0,9 kWh/Wp (afhankelijk van oriëntatie van het dak) en elektriciteitsprijs: 0,20 euro/kWh via salderingsregeling.

Interesse gekregen in zonnepanelen op je eigen dak? Kijk dan voor meer informatie op onze website. Je vindt daar een aanbod van 040energie, wat samen met de werkgroep Energie van het Vonderkwartier tot stand is gekomen.

Interesse in zonnepanelen, maar niet op je eigen dak? Kijk dan bij Zonnepark Welschap. Enkele honderden wijkbewoners gingen je al voor!