Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret September

Na de hele wereld over gereisd te hebben, heeft Peer Klijzing zijn plekje gevonden in het Vonderkwartier. Maak kennis met deze stoere meubelmaker, die zijn droom nu waarmaakt.

Wie ben je?

Peer “officieel Peter, maar mijn vrienden noemen me Peer” is 59 jaar en woont bij Dorien (60) aan het Lodewijk Napoleonplein. Dorien woont er al 23 jaar, Peer nog maar net. Zij kennen elkaar als 36 jaar, maar verloren elkaar uit het oog omdat Peer de wereld rondreisde voor zijn werk als kleimodelleur. Toen ze elkaar via Facebook weer tegenkwamen spraken ze af dat Peer langs zou komen als hij weer een keer in Nederland was. Ze vonden elkaar vroeger al leuk, maar er ontstond geen relatie. En ja hoor, de vonk sloeg weer over.

Na zijn studie aan de voorloper van de Design Academy wist Peer dat hij met zijn handen werken wilde. Hij leerde iemand kennen die bezig was met modellen te maken voor pretparken, vooral van polyester. Hij modelleerde ook wel met klei en dat wekte te interesse van Peer. Hij ging zelf uiteindelijk kleimodelleren in autodesign. Een bedrijf in Duistland zocht een kleimodelleur en wilde het wel proberen met Peer, sindsdien is hij bijna de hele wereld over geweest met zijn talent: Australië, Zweden, Amerika, Duitsland, Spanje en nog veel meer.

Wat doet zo’n kleimodelleur? Nou, hij maakt levensgrote modellen van auto’s, die worden met de hand vormgegeven. Na het tekenen wordt het een driedimensionaal model, een lang proces, want steeds wordt er weer wat aangepast. Vaak ziet Peter een auto waar hij aan meegewerkt heeft: altijd een trots momentje!

Het reizen lijkt Peter in het bloed te zitten. Toen zijn oudtante een stamboomonderzoek deed, kon ze niet verder terug dan 150 jaar, het leidde naar Hongaarse zigeuners die niet geregistreerd waren. Toch mist hij het reizen niet, hij vind het prettig om een vaste stek te hebben. De afgelopen 30 jaar werd hij steeds voor zo’n drie maanden of een half jaar ingehuurd, dat geeft je nooit de kans om echt een eigen plek te maken. Het was enorm leerzaam en verrijkend om zoveel te reizen en werken in verschillende landen, maar hij is erg blij in het Vonderkwartier nu.

Wat doe je?

Voordat hij kleimodelleur werd, had hij een interieurbedrijf met een vriend, zijn eerste eigen bedrijfje. Al 15 jaar kriebelt het bij hem om “weer terug het hout in te gaat”. Meubels maken is zijn passie, maar telkens stelde hij het uit. Tot nu, hij werkt op dit moment aan opdrachten van een paar mensen, “met hout, ik werk het liefst met hout, ook in combinatie met staal”. Sinds kort heeft hij ook een eigen werkplaats: “ik ben nu mijn droom aan het realiseren”.

Die droom is om niet meer hoeven luisteren naar mensen die hem zeggen wat hij moet doen, maken wat hij wil en daar anderen blij mee maken. Ook als hij in opdracht werkt, denkt hij mee om zo de beste oplossing te bedenken voor de vraag van zijn klant, hij kan niet zonder die creativiteit. Of, zoals hij zelf zegt: “Zonder die creativiteit zou ik geen fijn leven hebben. Ik ben nu moe, maar straks ga ik naar mijn werkplaats en dan leef ik weer helemaal op!” Vooral de uitdaging om een kleine ruimte zo in te richten dat je er veel meer mee kan dan je vooraf dacht, is een puzzel die hij gaaf vindt.

Die droom maakt hij waar in zijn eigen bedrijf. Het draagt de naam Bonk en Blaauw, een verwijzing met een knipoog naar het leven van Peer. Hij heeft zich vaak bont en blauw gevoeld als hij steeds weer opnieuw moest beginnen op een plek waar niemand hem kende. Op een positieve manier, zegt hij, het zegt iets over zijn leven en de positieve instelling waardoor hij altijd zijn weg weer vindt. Het is ook een verwijzing naar de materialen waar hij mee werkt: bonk staat voor hout en blaauw staat voor staal. De twee a’s in de naam laten iets zien van de ouderwetse ambachtelijkheid die hij zo waardeert in zijn werk, ambachtelijk en degelijk.

Hij heeft nog zoveel plannen, hij zegt altijd: “Ik wordt 500 jaar, ik heb nog zoveel te doen”.

Waar kan de buurt je van kennen?

Misschien ken je Peer en Dorien uit het Vonderke en voordat Peer de wereld over ging, werkte hij bij café Wilhelmina, zijn oom was de eigenaar van het café. Het blijkt dat er best veel oude klanten van hem hier in het Vonderkwartier wonen.

Hij hoopt natuurlijk van harte dat heel Vonderkwartier hem straks kent van zijn meubels, dus volg hem via instagram @bonkenblaauw, wordt hij blij van! Heb je een vraag? Je bent welkom om aan te bellen: Lodewijk Napoleonplein 38.