Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret september 2020

Schitterende kunstwerken, een grote mineralenverzameling en een real-life Google op zolder: je vindt het bij Jan van Daal in de Amalia van Anhaltstraat.  Lees verder…

Wie ben je?

In maart wordt Jan 80. Hij heeft de oorlog nog meegemaakt, maar heeft gelukkig toch voornamelijk positieve herinneringen aan zijn jeugd. Als oudste uit een gezin van 10 kinderen groeide hij op in Valkenswaard. Hij wilde graag piloot worden, om veel van de wereld te kunnen zien. Op zijn zestiende werd hij lid van Eindhovense Aero Club en begon hij met zweefvliegen. Dat was een hobby van veel militairen, maar als student mocht je voor 40 cent ook de lucht in. Jan heeft nog les gehad van een Duitse oorlogsvlieger.

Een huidige hobby van Jan is mineralen verzamelen. Zijn uitgebreide collectie vind je op zolder, De verzameling is begonnen toen hij in het Vonderkwartier kwam wonen en is in de loop der jaren flink gegroeid. Met veel plezier is hij geregeld  vulkanisch gesteenten aan het bestuderen door zijn microscoop. Ook op deze zolder vind je de wereldwijde kunstgeschiedenis op papier. Netjes gesorteerd op jaar en land. Echt, Google is er niets bij.

Wat doe je?

Jan heeft altijd gewerkt in het onderwijs. Hij begon met lesgeven op de basisschool, maar is ’s avonds door blijven studeren. Daardoor werd hij onderwijzer op de technische school als leraar handvaardigheid. In 1972 heeft hij de stap gezet naar het hbo. Daar heeft hij 30 jaar lesgegeven als leraar kunstgeschiedenis/beeldende vorming. Hij kwam dagelijks vanuit Geldrop door onze wijk gefietst naar de nutsschool achter het park. Een collega van Jan woonde in de Amalia van Anhaltstraat en dat zag Jan ook wel zitten. In 1979 waarschuwde deze collega dat het huis van de buren te koop stond.  Jan (toen 38) heeft het huis  samen met vrouw Janny gekocht (voor het fabuleuze bedrag van 105.000 gulden).

Dat Jan geen piloot is geworden, neemt niet weg dat hij veel van de wereld heeft gezien. Samen met Janny en hond Casper is hij met een camper door heel Europa getrokken. Ook aan alle andere continenten hebben ze bezoekjes gebracht. Vanuit de hele wereld zijn er dan ook souvenirs in het huis te vinden. Daar tussendoor staan vele kunstwerken van Jan zelf. Ook zelfgemaakt glas-in-lood is in de meeste ramen en deuren van het huis te vinden.

Waar kan de wijk je van kennen?

Toen Jan in de wijk kwam wonen, lag deze overhoop met de gemeente.  De gemeente wilde een brede weg aanleggen dwars door de wijk, maar daar hebben de bewoners een stokje voor gestoken. Er werden verschillende werkgroepen opgericht en Jan heeft zich bij meerdere aangesloten. De groepen waren zelfs zo hecht, dat ze ieder jaar samen gingen kamperen in Frankrijk. Ook anno 2020 is Jan nog wekelijks met buurtgenoten te vinden. Samen koffiedrinken bij ’t Vonderke en binnenkort ook weer een potje jeu-de-boulen.

Jan en Janny zijn nog steeds dol op reizen, maar komen toch ook altijd graag weer thuis. Lekker creatief bezig zijn in een huis dat niet onderdoet voor een museum.