Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret oktober

Geen Vonderbewoner deze maand, maar wel iemand met -zoals ze zelf zegt- 123 opa’s en oma’s in de wijk! We ontmoeten Judith van Wijk, gelukconsulent bij Vonderhof.

Wie ben je?

Judith is 21 jaar oud en kwam op haar 18e bij Vonderhof terecht. Ze deed de opleiding “Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen” bij het Summa college in onze wijk. Ze wilde helemaal niet met ouderen werken! Ze wilde met jeugd, mensen met een verslaving of de TBS’ers aan de slag. Bij Vonderhof ontdekte ze haar liefde voor ouderen. “Al die verhalen en ervaring van de mensen waar ik als guppie naar mag luisteren en weer mag doorgeven. Met de ervaringen die ik hier opdoe, help ik bijvoorbeeld vrienden weer. Ik ben een soort wandelende website met oma-weet-raad-weetjes.”

Ze is geboren en getogen in Bergeijk en woont nu in Weert.

Judith heeft een prachtige tattoo op haar onderarm en daar hoort een mooi verhaal bij. “Toen ik 12 was en net op de middelbare school zat, werd ik heel ziek. Door een bacterie had ik heel erg buikpijn. Ik kreeg antibiotica en daardoor ging de boosdoener weg, maar de buikpijn niet. Die was psychosomatisch geworden, omdat ik zo bang was dat ik dood zou gaan door de buikpijn, kreeg ik buikpijn. Toen begon ik zelfs flauw te vallen. De artsen konden alweer niks vinden. Ik mocht niet naar school of vriendinnetjes, daar konden ze mijn veiligheid niet garanderen. Ik was 24/7 thuis ik voelde me een gekooide vogel. Ik ging naar een fijne psycholoog, die mij zei dat ik een uitlaatklep moest vinden. Die vond en vind ik in muziek. Vandaar dat ik een vogel met muzieknootjes op mijn arm heb staan.”

Judith wilde graag beroemd worden met haar muziek, maar liet zich ook inspireren door de psycholoog die haar in haar kindertijd zo belangrijk voor haar was. Zij wilde ook mensen helpen zoals de psycholoog haar hielp.

En nu, bij Vonderhof, kan ze haar muzikaliteit ook helemaal kwijt. Haar ogen gaan stralen als ze vertelt over de PG (psychogeriatrie) afdeling, waar muziek echt heel goed werkt. Als ze daar komt met haar gitaar, leven de mensen helemaal op. Ze gaat ook starten met een koor, samen met de gouden divisie van het Eindhovens Popkoor. Één van de zangeressen wilde als vrijwilliger aan de slag bij Vonderhof, eigenlijk bij het kienen, maar toen ze in gesprek raakten over hun gezamenlijke passie, besloten ze daar wat mee te doen. Een echte win-win-win situatie! Na een klein rondje, zijn er al 20 bewoners die enthousiast zijn over het popkoor, dus dat wordt alleen maar meer.

En Judith heeft nog meer grootse dromen en ideeën voor Vonderhof! Dat is voor haar een onuitputtelijke bron van energie.

Wat doe je?

Judith is gelukconsulent bij Vonderhof, een beroep waar ze helemaal haar creatieve ei in kwijt kan! Gelukconsulenten gaan op zoek naar de behoeften van de bewoners van Vonderhof. Één op één of met een hele groep. Waar de vroegere activiteitenbegeleiders activiteiten aanboden, gaan de gelukconsulenten op zoek naar de behoeften van de bewoners. Dat kan dus zomaar een ritje naar de Ikea zijn, als dat is wat iemand wil doen. Voor deze uitstapjes hebben zij een busje. “Dat is ook een mooi verhaal” zegt Judith, “die hebben we laten sponsoren door met de bewoners veertig uur te lopen.”

Achter de bus kunnen ze een keet hangen, gemaakt door de Vonderboys. Aan de keet zit een luifel en erin zit een wc. Als ze nu op pad zijn met bewoners, kunnen ze lekker in de schaduw zitten. Ook hoeven ze niet meer snel terug naar huis als er iemand moet plassen, dat kan ook in de keet. De Vonderboys is ook weer een verhaal apart. De mannelijke bewoners van het huis wilden ‘mannendingen’ doen. Van alle bewoners is 80% vrouw, dus er is best een vrouwencultuur. Zo zijn de Vonderboys gestart, die nu hun hart ophalen aan het klaarmaken van het Dafje voor op het dak van het huis.

Waar kan de buurt je van kennen?

Judith is erg actief in de wijk, omdat Vonderhof graag een plek in de wijk is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo zijn buurtbewoners van alle leeftijden van harte welkom op het terras bij Vonderhof: “Helemaal leuk als ouders met kinderen ook komen, dat brengt een boel levendigheid en tovert een lach op de gezichten van onze bewoners”.

Nog een reden waarom Judith de link met onze wijk nog sterker wil maken, is de dementie-vriendelijkheid van onze wijk. “We zijn bezig met leef cirkels voor onze bewoners, zo kunnen zij door het hele huis lopen of misschien zelfs een rondje door de wijk. Dan is er een verbinding met de wijk nodig, we kunnen dan bijvoorbeeld bewegwijzering maken, zodat mensen de weg niet kwijtraken. Mensen uit de wijk met geheugenproblemen of lichte dementie kunnen dan ook op een veilige manier een wandeling maken en een keer naar Vonderhof komen. Zo wordt de drempel lager als ze uiteindelijk in het verpleeghuis moeten gaan wonen.”

In dat kader komt er op 23 oktober ook een Dafje 33 op het dak van het huis te staan! Een iconisch beeld om het oude Eindhoven in ere te houden én een herkenningspunt voor mensen om naar Vonderhof te komen. “Het geeft een gevoel van rust als je een herkenningspunt ziet, voor iedereen, maar extra voor mensen met (beginnende) dementie.” Zegt Judith.

Alle buurtbewoners zijn de 23ste vanaf 14.00 uur van harte uitgenodigd, Mark Elbers, Johan Vlemmix en Danny Kanters zullen dan ook hun nieuwe carnavalshit, over het Dafje, ten gehore brengen: een primeur, want hij komt de 11e van de 11e pas officieel uit. In de avond is er dan een lampionnen optocht door de wijk, kinderen en ouderen lopen samen door de wijk.  Doe je mee? Je kunt nu al spulletjes gaan halen om je eigen daflampion te maken! Judith: “Ouders van de kinderen, of andere wijkbewoners zijn ook zeker welkom, wij zouden het namelijk enorm waarderen als zij een bewoner die in de rolstoel zit, zouden willen duwen. Zo kunnen we met een gezellige, grote groep door de Wijk gaan. Graag even opgeven bij mij” Dat kan via j.van.wijk@vitalisgroep.nl