In deze editie van het Vonderportret staat bij hoge uitzondering niet één wijkbewoner, maar een hele groep centraal: we gingen op de koffie bij een studentenhuis aan de Hendrik Casimirstraat. Wat doen zij in het Vonderkwartier, en hoe kijken zij naar de wijk? Maar ook: waar halen zij na een avondje stappen hun verse eieren vandaan?
Wie zijn jullie?
In een studentenhuis aan de Hendrik Casimirstraat wonen wel elf studenten. Op een regenachtige maandagavond zitten er vijf van hen om de tafel. Uit hun verhalen blijkt al snel dat de veelzijdigheid in huis groot is. Zo heb je de klusjesman Jarno (29) die met zeven jaar als langste in huis woont. Als je hulp nodig hebt, kun je bij hem terecht. Twan (22) is de échte student in huis. Hij leert makkelijk en houdt daarnaast vooral van festivals en eten (lees: toetjes). De sfeermaker Jochem (22) bedenkt ontelbaar leuke plannen, maar heeft helaas weinig tijd om ze uit te voeren. De chaotische Mayke (23) is een echte kluns, maar toch ook wel erg gezellig. De nieuwste bewoner, Derek (21) is nu twee maanden in huis gevestigd. Zijn karakter is nog niet helemaal doorgrond, maar wat al duidelijk is: hij houdt van bier, slaapt door zijn wekker heen en op zijn kamer lijkt er regelmatig een bom te ontploffen. Van Limburg tot Groningen, de studenten zijn uit diverse streken bij elkaar terecht gekomen in het Vonderkwartier.
Wat doen jullie?
Ondanks dat ze alle vijf naar de TU gaan, hebben ze toch uiteenlopende ambities.
- Twan: zijn masterdiploma in technische bedrijfskunde halen en een baan vinden waar hij met plezier heen gaat.
- Jarno: de plaats van zijn huidige werkgever op de Hurk overnemen.
- Jochem: emigreren en werken in een land waar veel behoefte is aan energietechnologie.
- Mayke: wil de ruimtevaart in.
- Derek: heeft nog geen flauw idee. Misschien iets met boten…
Naast studie en werk, moet het huis natuurlijk ook onderhouden worden. Brandschoon is niet nodig, maar op je sokken door het huis kunnen lopen is wel prettig. Iedere week poetsen er twee personen ongeveer een uurtje samen. Dit rouleert en dat bevalt goed. Zo is er altijd schoon servies en worden de kippen ook dagelijks gevoerd. Dit zijn de belangrijkste bewoners op het adres, want een gebakken eitje werkt nu eenmaal goed tegen een kater.
De vrijetijdsbesteding van de studenten gaat ook van A tot Z. Waterpolo, robots maken, volleybal, motorrijden, wandklimmen, spelletjes, koken, noem het maar… Toch is er ook een hobby die iedereen uitvoert en perfect past bij het studentenleven: feestvieren.
Hoe is het als student in onze wijk?
Een groot pluspunt van het Vonderkwartier is de ligging in de stad: dichtbij het centrum, maar toch in een woonwijk. De rust wordt namelijk ook als groot pluspunt benoemd. Het derde voordeel van de wijk is de diversiteit aan inwoners. Andere studentenhuizen, maar ook kinderen en bejaarden vind je hier. De studenten doen weinig mee aan buurtactiviteiten, maar desondanks wordt de actieve wijkvereniging erg gewaardeerd.
Echt contact met andere studentenhuizen hebben de vijf niet. Ze zijn wel erg blij met hun directe buren, die ook ieder jaar worden uitgenodigd op hun huisfeest. Zo heeft niemand overlast, maar juist een gezellige avond. Jarno, Twan, Jochem, Mayke en Derek hebben sowieso nog nooit klachten gehad. Ze vermoeden zelfs dat de kippen de grootste herrieschoppers van het huis zijn.