Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret november 2020

Toen Sofia in 2003 naar Nederland kwam voor een uitwisselingsproject van haar universiteit, had ze nooit verwacht dat ze hier voor altijd zou blijven. Nu, 17 jaar later, weet ze echter zeker dat ze zo lang mogelijk in het Vonderkwartier wil blijven wonen. Lees verder…

Wie ben je?

De 36-jarige Sofia Kovanova is van oorsprong Russisch.  Ze groeide op in een hecht gezin met een oudere broer in Siberië. Tijdens haar opleiding economie kreeg ze de kans om voor 6 maanden van leven te wisselen met een Nederlandse student. Die kans heeft ze gegrepen en zo kwam ze in het Vonderkwartier terecht, in een studentenkamer in de Willem Frisostraat.  Met een halfjaar extra studeren kon ze haar diploma ‘International Business and Management’ aan de Fontys halen. In Rusland worden Europese diploma’s hoog gewaardeerd, dus die kans wilde ze niet laten schieten. Zodra ze geslaagd was, vertelde haar buurvrouw dat op haar werk werd gezocht naar een Russisch sprekende collega. Het beviel Sofia hardstikke goed in Eindhoven, dus wederom besloot ze hier te blijven. Nog steeds met het idee dat het voor tijdelijk was, maar toen kwam ze Michael tegen. Ze werd smoorverliefd op deze Eindhovenaar, maar het was nog niet meteen vanzelfsprekend dat ze samen zouden blijven. Na 2 maanden daten moest Sofia namelijk voor haar visum terug naar Rusland. Eenmaal weer in Nederland, vertrok Michael voor zijn afstudeerproject een paar maanden naar Hongkong. Toch was de liefde sterk genoeg en zijn ze in 2007 gaan samenwonen in de Kruisstraat. Zodra ze toe waren aan een koophuis, zorgden Sofia’s eerdere ervaring met het Vonderkwartier ervoor dat ze meteen wist waar ze moesten zijn. Zo vonden ze hun huis aan de Willem de Zwijgerstraat.

Wat doe je?

Sofia houdt erg van reizen. Ze heeft al vele plekken in de wereld bezocht, maar heeft er nog meer op haar wensenlijstje staan. In haar vrije tijd sport, bakt en leest ze veel. Het liefst is ze echter bezig met het vastleggen van mooie plaatjes. Toen ze 5 jaar geleden zwanger was, kocht ze en spiegelreflexcamera en volgde ze een fotografiecursus bij CKE. Zodra Olivia geboren was, werd dat meteen haar grootste fotomodel.

Voor haar werk verkocht Sofia internationaal nagelproducten voor de ‘Beauty Factory’. Het was een uitdagende baan met leuke collega’s, waar ze veel heeft kunnen leren en reizen. Toch is ze na 14,5 jaar gestopt, want de drang naar fotograferen werd te sterk om het alleen als hobby te doen. Dit jaar is ze dan ook ‘Sofia Kovanova photography’ begonnen. Ze kan er veel creativiteit in kwijt en het is heel dankbaar werk; het beeldmateriaal van de fotoshoots is erg waardevol voor haar klanten. Een uitdaging is het zeker, vooral nu tijdens de coronacrisis. Toch zet Sofia haar passie voort, want opgeven past niet bij haar Russische natuur.

Waar kan de wijk je van kennen?

Zie je weleens een jonge vrouw met haar dochter de eendjes voeren in het park? Grote kans dat het Sofia met Olivia is. Of hoorde je deze zomer vrolijke liedjes en rook je een lekkere barbecuegeur voorbij komen? Dan zit het er dik in dat dit uit de tuin van Sofia vandaan kwam. Ze maakt het graag gezellig thuis. Zodra het weer kan ook met vrienden, maar nu met de man waarvoor ze in Nederland is gebleven en de dochter die haar geïnspireerd heeft om haar werkdroom waar te maken.