Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret mei 2020

Zijn zaak is al vaker benoemd in deze rubriek, maar wie is de eigenaar van ’t Vonderke zelf eigenlijk? In dit Vonderportret lezen we hoe Frank in dit café terecht is gekomen én hoe hij het tijdens deze coronacrisis in stand probeert te houden. Lees verder.  

Wie ben je?

Frank Aelmans (54 jaar) is geboren in Maastricht. Toen hij 4 was is hij naar Son verhuisd, waar hij samen met twee zussen zijn hele jeugd heeft doorgebracht. Op zijn 16e ging hij op kamers wonen in Eindhoven waar hij begon met zijn carrière in de horeca. Hij startte bij hotel Van der Valk, waar hij zo’n 2 jaar heeft gewerkt tot hij in dienst moest. Daarna heeft hij als een echte jobhopper op verschillende plekken rondgekeken. Van een chique restaurant tot een fastfoodketen en van de keuken tot de bediening. Het was voornamelijk hier in de regio, maar Frank heeft tussendoor ook de horeca van Limburg leren kennen. In Venlo en zijn geboorteplaats Maastricht heeft hij ongeveer 1 jaar doorgebracht. Zo’n 30 jaar geleden is hij in Lage Mierde terecht gekomen waar hij de gehele horeca (restaurant, disco, kantine, etc.) van een luxe camping beheerde. Dit heeft hij zo’n 3 jaar gedaan, waarna hij toch weer naar Eindhoven is gekomen. Hij woonde toen in de Prins Hendrikstraat, dus nam in zijn vrije tijd regelmatig een kijkje in ’t Vonderke. Daar ging zijn blik vooral uit naar Thea, de toenmalige eigenaresse van het café. Ze kregen een relatie, gingen samenwonen  en samenwerken in ’t Vonderke.  

Wat doe je?

Zo’n acht jaar geleden wilde Thea stoppen, maar Frank wilde ’t Vonderke niet kwijt. Hij heeft het volledig van haar overgenomen en hier nooit spijt van gehad. Met de wissel van eigenaar, is ook het café flink veranderd. Voorheen was het een echt bruin café dat volledig draaide op darters. Frank wilde er een echt buurtcafé van maken. De dartborden verdwenen, de zitjes werden verkleind en het terras flink vergroot. De laatste jaren is er ook een B&B met drie slaapkamers aan ’t Vonderke toegevoegd. Dit allemaal met veel succes, want ’t Vonderke draait goed. Maar toen kwam de corona… 

Waar kan de wijk je van kennen?

Frank woont tegenwoordig met zijn huidige partner Angelique in de Amalia van Anhaltstraat. Waarschijnlijk zullen veel buurtgenoten hem kennen, want ’t Vonderke is echt een centraal punt van onze wijk. Tijdens deze periode in andere jaren zit het terras bomvol en zijn er wijkactiviteiten op het plein voor de deur. Omdat dit in 2020 niet mogelijk is, heeft Frank besloten de kans te grijpen om een flinke verbouwing te doen. Nu er toch niemand aan de bar zit, kan deze weleens verbouwd worden. Ook wordt de akoestiek verbeterd en komt de schilder langs. Frank merkt dat verschillende buurtgenoten hem nu een hart onder de riem willen steken. Ze komen kijken hoe het staat met de bar, of doen op zaterdagavond mee met de online pubquiz van https://www.deanderequiz.nl/. Hiermee hebben ze een leuke avond en helpen ze met een vrijwillige bijdrage ook mee aan het voorbestaan van ons dorpscafé. Frank is hier erg dankbaar voor, want ’t Vonderke is zijn leven en hij zou erg graag oud worden. Wel 50/50 trouwens, want een eigen huisje in Spanje (waar hij nu al veel te vinden is) is ook een grote droom.