Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret maart

Als je al in de Linda, VT wonen, Glossy en andere tijdschriften hebt gestaan, wil je natuurlijk ook nog in het Vonderportret! Dus, bij deze ontmoeten we Daphne, ook bekend als De Viltbloemist.

Wie ben je?

Daphne Engelke (48) woont inmiddels 20 jaar aan de Jozef Eliasweg met haar man Marc (48) en zoon Pelle (17).

Oorspronkelijk komt Daphne uit Amsterdam. Haar moeder vond het te druk in Amsterdam en ook vond ze de mensen niet zo vriendelijk, dus het gezin besloot hun geluk te beproeven in het zuiden.

Daphne is opgeleid als sociaal pedagogisch hulpverlener. Dat ze na haar VWO een HBO opleiding ging doen, vond iedereen maar stom. Maar goed dat ze is opgevoed met het motto ‘Je moet doen wat je het allerleukste vindt’. “Maar”, zegt Daphne, “ik zag wel dat je daar ook niet altijd gelukkig van werd, er was bij ons thuis regelmatig geen brood op de plank. Ik wilde wél mijn eigen geld verdienen, dus ik besloot een opleiding te doen waarmee ik een goede kans op werk zou hebben en ik liet de kunstacademie links liggen”. Ze werkte lange tijd in de verstandelijk gehandicaptenzorg, met veel plezier.

Ondertussen werd in 2005 haar kind geboren, dat kostte meer tijd en energie dan dat ze vooraf had bedacht. Op zoek naar een creatieve uitlaatklep, begon ze met het maken van bloemen van vilt.

 

Wat doe je?

Daphne heeft inmiddels landelijke bekendheid als De Viltbloemist. In 2018 stopte ze met haar baan in loondienst. “Pelle ging naar de havo en ik wist dat hij mij wat meer nodig zou hebben. Ik was niet meer gelukkig omdat ik het gevoel had dat ik alles half deed. Ik heb echt met veel plezier ontslag genomen!”

Ze heeft nooit spijt van gehad van haar beslissing, ze heeft nu 100% energie voor De Viltbloemist. Ze pakte het meteen serieus aan, het zou echt haar bedrijf worden, compleet met nieuwe huisstijl, website en bedrijfsplan. Het maken van de Viltbloeiers – zoals ze haar bloemen noemt – is kunst en De Viltbloemist is een geregistreerd merk. Viltbloeiers maken kost veel werk, het is echt exclusief. Dat de koningin en de prinsessen tijdens koningsdag 2021 de bloemen van Daphne droegen, was een absoluut hoogtepunt!

Hoogtepunten heeft Daphne meer dan genoeg in haar werk, ze straalt als ze erover vertelt: “Het is zo fijn als klanten blij zijn. Laatst was er een vrouw die helemaal vol schoot bij het zien van het uiteindelijke boeket dat ze speciaal voor haar gemaakt had. En een bruidspaar hoorde ik nadat ze wegliepen nog zeggen hoe gelukkig ze waren met het boeket, dat is echt goud”. Daphne gunt haar opdrachtgevers precies het boeket dat ze willen, iets wat precies past bij hun wensen, of bij hun lievelingsvaas. Ze neemt daarom graag de tijd om samen met haar klanten de juiste bloemen uit te zoeken in de juiste kleuren en daar het mooiste boeket van te maken. Het is tenslotte een blijvende herinnering.

“Mijn bedrijf moet kloppen bij wie ik ben, zo heb ik het gemaakt: Ik werk als het kan, als het mag en soms als het moet. Dat is mijn motto. Ik maak wel heel veel uren, maar als ik even  niks te doen heb, wil ik sowieso het liefst bloemen maken.” De passie straalt van Daphne af, dit is wie ze is en wie ze wil zijn!

Natuurlijk bestaat haar werk uit veel meer: haar Instagrampagina, de boekhouding, teksten schrijven. Dat vindt ze het leuke van ondernemen, het is super gevarieerd. En, een primeur voor het Vonderkwartier: Daphne is een boek aan het schrijven! Het gaat over het maken van Viltbloeiers en ze deelt er een aantal van haar ook patronen zodat je je eigen Viltbloeiers kunt maken.

Sinds 1 november is Daphne verhuisd naar Plan B met haar bedrijf: “Het voelt zó goed, ik voel me daar een ondernemer. De plek is echt van mij, geen andere gezinsleden die mijn atelier gebruiken zoals dat in mijn thuisatelier wel gebeurde. Het is één grote bloemenzee en alles is roze!” De Viltbloemist is de laatste jaren enorm gegroeid, het lijkt wel of mensen tijdens de verschillende lockdowns geïnspireerd waren om echt iets speciaal voor henzelf en hun huis te laten maken.

Waar kan de buurt je van kennen?

Mensen komen van ver om bloemen te laten maken door Daphne, maar ken jij deze buurvrouw nog niet? Neem dan eens een kijkje op haar Instagram, facebookpagina of haar website.

En je kunt haar niet alleen in de buurt tegenkomen, maar ook op tv. Op 14 maart om 17:00 uur is ze te zien bij RTL Eigen huis en tuin lekker leven. Het is gefilmd in haar atelier in Plan B aan de Hurksestraat, ze heeft de beelden nog niet gezien, maar heeft in elk geval laten zien wat ze wilde. Kijk je mee?

Je kunt deze vrolijke Viltbloemist ook ontmoeten tijdens één van haar workshops, die ze ook in Plan B geeft. De komende workshops zitten al helemaal vol, maar na de zomer volgen er meer.