Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret juli 2020

De vrienden Lucas en Simon leerden op het Lodewijk Napoleonplein hun eerste stapjes zetten. Met een middelbareschooldiploma op zak is het tijd voor de volgende stap. De 18-jarige jongens vertellen hoe het is om op te groeien in het Vonderkwartier en waar het ze gebracht heeft. Lees verder…

Wie zijn jullie?

Lucas Rurup woont met zijn ouders, broertje en zusje in de Amalia van Anhaltstraat. Hij werkt op de groenteafdeling van de Jumbo. Eerst alleen op vrijdagavond, maar nu hij geslaagd is heeft hij ook doordeweeks tijd om bij te verdienen. Door de coronacrisis is het wel wat veranderd. Sommige klanten zijn extreem voorzichtig en andere juist helemaal niet. Dat doet de sfeer in de supermarkt geen goed, maar gelukkig heeft hij het met zijn collega’s nog erg leuk. In zijn vrije tijd houdt Lucas van gamen (soms wel zo’n 9 uur aaneen) en voetbalt hij al 10 jaar bij RPC.

Om doe hoek, op het Lodewijk Napoleonplein  woont zijn vriend Simon Bergman. Die spaart naar eigen zeggen hobby’s. Hij staat vaak in de tuin te klussen met hout of metaal. Ook is hij graag bezig met muziek: luisteren, zingen, gitaar- en pianospelen. Simon heeft ook een eigen zender op Youtube waar zelfgemaakte speelfilms en documentaires op staan (gratis paardjes). Daar tussendoor is hij ook nog dagelijks in de roeiboot of op de racefiets te vinden.

Wat doen jullie?

Bij beide heren hangt de vlag uit, maar het was wel raar om te slagen tijdens de coronacrisis. Centrale examens hoefden niet gemaakt te worden en een galabal was er niet. Gelukkig kunnen de heren na de zomer wel gewoon  met een nieuwe opleiding starten. Lucas wil graag zijn moeder opvolgen als fysiotherapeut. De selectiedag heeft hij gehaald, dus in september begint hij aan de opleiding in Breda. Hij gaat (nog) niet op kamers, maar zet gewoon een fiets op het station.

Een kamer is voor Simon ook niet nodig, want die gaat naar de TU in Eindhoven. Hij houdt ervan om oplossingen te vinden en heeft daarom gekozen voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Hij hoopt daarmee uitgedaagd te worden terwijl hij toch met zijn handen bezig kan zijn.  

Waar kan de wijk jullie van kennen?

Simon verwacht dat hij door zijn geklus vaker gehoord wordt dan gezien. Vroeger waren Lucas en hij wel veel op straat te vinden. Ze zaten samen op basisschool de Troubadour in het park. Na schooltijd spraken ze vaak op het plein af met vriendjes uit de buurt. Verstoppertje spelen, in de boom klimmen of voetballen, het kon er allemaal. Het Vonderkwartier was volgens hen beide dan ook een mooie plek om op te groeien. Met de start van de nieuwe opleiding ligt het volgende voordeel, de centrale ligging van de wijk, alweer op de loer.