Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret januari

Mogen we je voorstellen aan alleskunner Rio Jansen? Hij woont in een oude bakkerij in het Vonderkwartier en is een groot fan van Snackbar Johnnie.

Wie ben je?

Zes jaar woont Rio Jansen (53) er inmiddels, aan de Frederika van Pruisenweg. Hij werd geboren in het Binnenziekenhuis, waar nu de Heuvelgalerij staat: “Eindhovenser kan niet” zegt hij zelf! Rio groeide op aan de Woenselsestraat en daarna aan het Cassandraplein. Toen hij 15 was verhuisde het gezin naar Strijp en op zijn 18e ging Rio het huis uit. Hij was net klaar met school en zoekende wat hij wilde. Hij ging aan de Dommelstraat wonen, boven café De Banaan, toen een berucht café. Het was het thuishonk van PSV supporters. “Uiteindelijk heb ik door heel Europa gewerkt, altijd in de beveiliging. In die tijd bestond er nog geen opleiding voor beveiliger, maar inmiddels heb ik alle opleidingen gedaan die er in Nederland bestaan op het gebied van beveiliging.” Rio heeft een dochter van 21, Lieve, die studeert aan de Radboud Universiteit en op kamers woont.

Wat doe je?

Rio heeft steeds gewerkt als beveiliger, maar had er altijd ook andere banen naast. Zo werkte hij als galvaniseur bij Philips, waar hij ook de opleiding op de bedrijfsschool deed. Daarna studeerde hij medicijnen; “Daar stopte ik na 4 jaar mee, ik was er klaar mee en ik startte mijn eigen beveiligingsbedrijf”. Ook is Rio al 30 jaar boksinstructeur.

In 1998 ging Rio bij de Effenaar werken, als beveiliger. Hij mist de oude Effenaar nog steeds, die hadden ze naar zijn mening nooit mogen slopen. “De Effenaar was uniek, er was veel saamhorigheidsgevoel, iedereen was welkom, waar zie je dat nou nog?” Rio ging niet mee naar de nieuwe Effenaar. Zijn eigen beveiligingsbedrijf liep inmiddels als een tierelier, dus daar stortte hij zich op. In 2006 verkocht hij het bedrijf en ging werken als beheerder van woonwagenlocaties voor gemeenten en woningcorporaties. Hij beheerde de hoog risico kampen in onder andere Son en Breugel, Best, Nuenen, in totaal 38 locaties. Dat deed hij 6 jaar, tot het hem in 2012 opbrak. Hij kwam thuis te zitten met een burnout en ptss. Hij viel flink terug in inkomsten, waardoor hij om het nog erger te maken in 2014 dakloos werd. Nog steeds ziek en met veel extra zorgen. Hij hoefde niet op straat te slapen, want hij kon bij zijn vrienden terecht. Hij wilde koste wat kost ook niet in de daklozenopvang terecht komen, want ook bij de verschillende opvanglocaties in de stad had hij veel beveiligingswerk gedaan.

Sinds 1 december is Rio weer werkeloos: zijn werkgever, coffeeshop Hightimes, werd gesloten en hij en zijn 17 collega’s stonden op straat. Hij is nu volop aan het solliciteren, ook banen buiten de beveiliging, want hij is van meerdere markten thuis.

Ook zijn werk als boksleraar bij jongerencentrum Dynamo ligt vanwege alle coronamaatregelen nu stil. Hij houdt zich bezig met klussen, hij staat bekend als de hobby doe-het-zelver. Als er ergens geklust moet worden, weten mensen Rio gauw te vinden.

Waar kan de buurt je van kennen?

“Omdat ik meestal op openbare plekken in de beveiliging werkte, kennen veel mensen mij. Mensen herkennen mij vaak en dan heb ik geen idee wie ik tegenover me heb, ik heb zoveel mensen ontmoet.” Ook kunnen mensen Rio kennen van zijn werk als sportinstructeur.

Je kunt Rio ook kennen van zijn wandelingen in het park, maar zijn favoriete plek in het Vonderkwartier is Snackbar Johnnie. “Fijne mensen, de beste friet en niet duur!”