Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret februari

Misschien zijn we wel de enige Eindhovense wijk met een eigen geur, een Vonderparfum. Nou ja, we hebben in elk geval een buurman die zijn eigen geur ontwikkeld heeft!

Wie ben je?

Deze buurman is Pacal Lagarde (24), hij woont met zijn vader en moeder aan de Sophia van Wurtemberglaan. Het is nog maar voor even, want hij gaat op zichzelf wonen aan de Hoogstraat.

Pacal is een geboren Vonderkwartierder, sinds 12 jaar wonen ze in hun prachtig verbouwde huis, zijn wieg stond in de Anna van Engelandstraat. Hij ging als kind naar de Trinoom, vervolgens naar de havo op het Christiaan Huygenscollege om daarna International business en management te studeren. Na een jaar stapte hij over naar HRM in de Witte dame, waar hij in 2020 afstudeerde.

Wat Pacal kenmerkt is zijn goede neus. Hij heeft al vanaf zijn kindertijd een passie voor geuren. Geuren zijn een beleving, volgens Pacal. Hij vertelt enthousiast: “Iedereen kijkt vanuit zijn eigen perspectief naar dingen. Mensen vergelijken geuren die niets met elkaar te maken hebben, omdat ze er een bepaalde herinnering aan hebben. Objectief naar een geur kijken kan bijna niemand, eigenlijk alleen parfumeur kan dat.” Toch wilde Pacal er graag meer over leren en hij ging experimenteren met geuren creëren. Hij kocht een starterspakket om aan de slag te gaan en kwam erachter dat je het niet gemakkelijk leert: “Een parfumeur studeert 10 jaar! Je kunt niet zomaar geuren bij elkaar gooien, geuren reageren met elkaar, het is net scheikunde. Je hebt de basisnoten, de hartnoten en de topnoten, deze zorgen met elkaar voor de geur. Alleen de geur patchoeli ruikt niet naar patchoeli en alleen de geur hout, ruikt niet naar hout. Een parfum heeft alle noten nodig om een geur te worden.”

Wat doe je?

Inmiddels is Pacal al twee jaar bezig met zijn geur Lagardz. Tijdens het schrijven van zijn scriptie bedacht hij dat hij naast zijn werk bezig wilde zijn met iets anders. Omdat hij altijd al een passie voor geuren had, was de keuze snel gemaakt.

Pacal ging dus op zoek naar een parfumeur die zijn geur wilde creëren: de ontwikkeling van de geur, het flesje, de leverancier. Hij vond een parfumeur in Zeewolde, Iscent. Klinkt gemakkelijk, maar zo’n partij werkt niet zomaar met iedereen samen. Pacal had een businessplan, een startkapitaal en natuurlijk zijn eigen idee en visie nodig. Hij werkte altijd in de horeca en leefde zuinig, dus een startkapitaal had hij. Hij wist dat hij om zijn passie waar te maken geld nodig had. Hij werkte hard aan zijn businessplan en ging van start met de parfumeur. Zijn visie had hij al helder voor ogen: geuren koppelen aan emoties en momenten. Zo zagen zijn twee geuren het licht: Perform en Celebrate. Perform beschrijft hij als een door-de-weekse geur, authentiek, alledaags maar toch speciaal. Celebrate is een meer opvallende, kruidige, warme geur, zoals de naam zegt voor als je iets te vieren hebt. Ze staan in de markt als mannengeuren, maar worden ook door vrouwen gedragen.

Naast zijn geuren, werkt hij ook nog fulltime als accountmanager bij een internationaal technisch detacheerder. Dat betekent dat hij expats naar Nederland haalt, bijvoorbeeld monteurs voor ASML. Ook hier werkt hij hard voor.

Toch is zijn droom om aan de wereldtop te komen met zijn parfum, in alle winkels te staan tussen de andere topmerken. Zijn voorbeelden zijn Creed, Tom Ford, Nishane en Francis Kurkdijan. Op dit moment is het lastig om de winkels binnen te komen, de middenstand heeft het door de pandemie niet gemakkelijk. Toch gaat het prima in zijn webshop. Hij investeert in samenwerkingen met influencers als Nikki Holtzken en een aantal voetballers.

Het is duidelijk: Pacal bruist van de energie en is bijna altijd aan het werk. Hoe komt hij tot rust? “Sporten is belangrijk om tot rust te komen. Als ik ga sporten ben ik daarna lekker rustig.” Hij bokst en fitnest, al vind hij boksen het interessants om dat het een moeilijkere sport is, ook daar zoekt hij weer de uitdaging.

Waar kan de buurt je van kennen?

Pacal woont al zijn hele leven in de wijk, dus dikke kans dat je hem in de wijk hebt gezien. Hij hoopt natuurlijk dat hij straks in het Vonderkwartier en ver, ver daarbuiten bekend is van zijn geuren. Dus, leer hem (opnieuw) kennen via zijn website, Instagram en facebook.