Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret februari 2021

Maak je ook zo dankbaar gebruik van de Vonderbieb? We ontmoeten in dit Vonderportret de mensen achter het ruil- en leenbiebje: Erika en Gertjan.

Wie zijn jullie?

Erika Walenberg (57) en Gertjan Vromans (61) wonen al sinds 1988 met veel plezier aan de Frederika van Pruisenweg. Ze hebben twee dochters die inmiddels niet meer thuis wonen en sinds september van het afgelopen jaar een kleindochter. “Ons cadeau! Jip van 4 maanden”.

Ze zijn beiden fan van kringloop “Als we spullen wegbrengen, komen we vaak met net zoveel spullen terug.” Hun huis en omgebouwde schaftkeet staan vol met mooie kringloopvondsten.

Gertjan wil graag zijn levensmotto delen: “Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel”. Hoe hij dat doet? “Nou gewoon, dingen niet te moeilijk maken. Genieten van het kleine. Wat je wilt doen, nu doen en niet straks. Luxe is aan ons niet besteed, dat helpt het ook lekker simpel te houden.”

Erika heeft geen motto, maar Gertjan ziet wel een belangrijke waarde in haar leven: “Geen geheimen, gewoon  vertellen. Erika zegt alles ook wat anderen niet durven, ze is super eerlijk en je weet altijd wat je aan haar hebt.”

Wat een heerlijk stel, ze zijn nog steeds verliefd op elkaar!

Wat doen jullie?

Erika is als vrijwilliger verbonden aan bij Hospice De Regenboog. Ze is ook heel lang mantelzorger geweest van haar moeder, die om de hoek woonde.

Ze heeft enorm veel hobby’s. Ze zingt in een koor en zong ook mee met Carmina Burana van het Vonderkoor. Ze is een knutselaar, vooral met vilt waar ze bloemen en hun kerststal van maakte. Ook houdt ze van fietsen. In de vakanties zijn ze te vinden in hun verbouwde schaftkeet op de Leenderstrijp en ze hebben als 24 jaar een campertje om op mee vakantie te gaan. Niet steeds hetzelfde campertje, hoor! Het opknappen van de schaftkeet en campers is ook een hobby van het stel. Samen maakten ze van hun schaftkeet een 5 sterren verblijf!

Gertjan werkt als vastgoedontwikkelaar bij Woonbedrijf, waar hij betrokken is bij nieuwbouwprojecten. Op sommige projecten is hij in het bijzonder trots, zoals op het klooster aan de Poeijersstraat. Er komt een woongroep van 28 woningen in het klooster en op het binnenterrein, dat is echt een heel leuk project! 

Ook Gertjan heeft hobby’s genoeg! Hij tennist, speelt volleybal en fietst graag. Hij is een echte klusser. “Ik maak van oude dingen iets nieuws, waaronder het boekenkastje. De materialen komen overal vandaan, van kringloopwinkels, maar ook van containers. Weggooien is zonde!”. Erika komt vaak met de ideeën, Gertjan maakt het. Ook veel meubels in hun huis en opgeknapte schaftkeet zijn van de hand van Gertjan.

Waar kan de buurt jullie van kennen?

Veel mensen zullen Erika en Gertjan kennen van de Vonderbieb aan hun huis. Gek genoeg zijn ze zelf geen lezers: “we zijn doeners. We vinden hergebruik heel belangrijk en geïnspireerd door onze dochter, die zelf ook een minibieb heeft, besloten we een minibieb in onze tuin te plaatsen.

Maar ook de buxusmot had er wel wat mee te maken. De buxussen moesten eruit, dus kon de minibieb erin”. Het bankje voor hun huis is bedoeld om even te gaan zitten om je gevonden boeken door te bladeren, of om even te rusten tijdens een wandeling. Erika: “Het bankje staat is ervoor, dus ga gerust even zitten!”