In het laatste Vonderportret van 2020 schenken we aandacht aan iemand die zelf juist erg veel aandacht aan de wijk besteedt. Van een renovatieplan voor de wijk tot het aanleggen van voorgeveltuintjes; Harry Janssen doet mee aan grote én kleine projecten in het Vonderkwartier. Wie is deze betrokken buurman uit de Amalia van Anhaltstraat? Lees verder…
Wie ben je?
Harry (73 jaar) is opgegroeid in Geleen. Zijn vader is jong overleden, dus zijn moeder heeft zijn broer en hem alleen opgevoed. Ondanks dat dat niet makkelijk was, wist zijn moeder er toch iets van te maken en heeft hij een fijne jeugd gehad. Na de militaire dienst is Harry getrouwd met Henriëtte. Ze gingen allebei studeren in Nijmegen en daar in 1971 samenwonen. Ook kregen ze er hun eerste dochter, Coki. Later volgden er nog twee, Nienke en Aukje.
Wat doe je?
Tegenwoordig is Harry met pensioen, maar hij is zijn carrière begonnen aan de rand van het Vonderkwartier; als leraar pedagogiek/onderwijskunde aan de ‘Nuts PABO’ (tegenwoordig ‘Montessori College’). Daar leerde hij ook zijn huidige straatgenoot Jan van Daal (zie Vonderportret september) kennen. Het reizen tussen Nijmegen en Eindhoven verliep niet zo soepel, dus na een jaar zijn ze verhuisd naar Eindhoven; het Karregat in Tongelre. Hij fietste iedere dag door de wijk naar het werk, dus toen er hier iets vrij kwam heeft hij meteen actie ondernomen. Vanaf 1980 wonen Henriëtte en hij dus in het Vonderkwartier.
Naast het onderwijs, is Harry ook actief geweest in de politiek. Door zijn bedrijvigheid in de wijk werd hij benaderd voor de gemeenteraad. In 1994 kwam hij op de lijst en een jaar later zat hij in de raad. Zijn activiteiten in de wijk heeft hij toen even naast zich neergelegd, want hij wilde niet met een dubbele pet op zitten. Ook tegenwoordig is Harry nog erg geïnteresseerd in de politiek en lid van de PvdA Eindhoven.
Naast gemeentelijke volgt hij ook graag voetbaldiscussies, want van die sport houdt hij al zijn hele leven. Als kind speelde hij voor zijn favoriete club Fortuna ’54 en tegenwoordig kijkt hij graag (soms met enkele wijkgenoten) naar wedstrijden op tv.
Waar kan de wijk je van kennen?
Of je nu een betrokken buur bent of niet, iedereen merkt de gevolgen van Harry zijn bezigheden in de wijk. Hij zit namelijk naast de werkgroep van het Vogelzangterrein, ook bij ‘Kwaliteit openbare ruimte’. Deze werkgroep heeft veel invloed op het straatbeeld. Bijvoorbeeld door het ‘groenplan’ waar de nieuwe heggen rond het plein uit voort zijn gekomen. Daarnaast geeft Harry weleens, op verzoek van ‘Vonder XL’ een rondleiding door de wijk. Ook is hij lid van het Vonderkoor en drinkt hij graag wat bij ’t Vonderke. Daar zit je namelijk (mede dankzij het renovatie- en groenplan) gezellig aan een mooi rustig plein.