Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret december 2019

In het laatste Vonderportret van 2019 staan Mariana en Pedro centraal. Dit Portugese stel woont met hun dochter Clara (7 jaar) en zoon Xavier (5 jaar) aan de Lodewijk Napoleonlaan. Benieuwd hoe ze hier terecht zijn gekomen? Lees verder…

Wie zijn jullie?

Mariana (38 jaar) en Pedro (37 jaar) zijn opgegroeid in Lissabon. Ze woonden in het centrum van deze drukke stad en dat beviel goed. Ruim 10 jaar geleden hebben ze de lichtstad van Portugal toch ingeruild voor de lichtstad van Nederland. Ondanks dezelfde bijnaam lijken de steden wat hen betreft niets op elkaar. Het grootste verschil is uiteraard het weertype. De neerslag en grijze lucht hebben een slechte invloed op hun humeur. Toch heeft Eindhoven ook grote voordelen. Volgens Pedro is het een ‘kleine grote stad’. Het is lekker rustig, maar heeft toch voldoende faciliteiten. Ook de balans tussen werk en vrije tijd is in Nederland beter. De meeste mensen gaan rond 5 uur naar huis terwijl ze in Portugal tot ’s avonds laat doorwerken. Hier heb je dus meer tijd voor vrienden en familie. En die zijn belangrijk voor de twee. Ze houden erg van etentjes met vrienden of wandelingen door het bos met de kinderen.

Wat doen jullie?

Pedro volgde de masteropleiding in biomedische engineering. In 2007 is hij voor een stage bij Philips naar Nederland gekomen. Hij was toen al samen met Mariana die als psycholoog in Portugal werkte. Toen Pedro na zijn stage een aanbod kreeg om zijn PhD ook bij Philips te voltooien, kon Mariana het niet laten mee naar Nederland te komen. Door het taalverschil kon ze hier niet als psycholoog werken en is ze een nieuwe opleiding aan de TU van Eindhoven begonnen. De studie PDEng gaat over de interactie tussen mens en apparatuur. Na het behalen van haar diploma is ze nog verder gegaan met een PhD bij de universiteit van Tilburg.

Nu de opleidingen allemaal zijn afgerond werkt zowel Pedro als Mariana bij Philips op de HTC. Pedro zorgt voor de coöperatie tussen Philips en de medische wereld in de Benelux. Mariana werkt als usability designer en onderzoekt hoe medische ontwikkelingen (apparaten + software) op een zo’n veilig en comfortabel mogelijke manier gebruikt kunnen worden.  

Waar kan de wijk jullie van kennen?

Het Portugese stel heeft al op diverse plekken in Eindhoven gewoond en  is nu ruim één jaar op dit adres gevestigd. Ze zijn erg te spreken over onze wijk. De school van de kinderen is dichtbij en veel vrienden wonen in de buurt. De favoriete plek van het gezin is het Lodewijk Napoleonplein. De kinderen spelen er graag en er zijn leuke activiteiten van de wijkvereniging. Ook bij ’t Vonderke zijn de twee regelmatig te vinden. Met de feestdagen zullen we ze daar niet tegenkomen, want dan brengt het gezin een bezoek aan familie in Portugal. In 2020 komt het stel weer opgewarmd terug naar onze lichtstad.