Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret april 2022

Zo nu en hoor je een diep ronkend geluid in onze wijk en glijdt een klassieke Amerikaanse auto voorbij. Grote kans dat het Anton is, die een eindje gaat toeren.

Wie ben je?

Sinds een jaartje of vijf woont Anton van Kemenade (52) met zijn gezin aan de Frederika van Pruisenweg. Hij is getrouwd met Kim de Vogel-van Kemenade (straatcontactpersoon) en heeft twee kinderen: Quinn (5) en Indy (3). “Ik ben een geboren en getogen Eindhovenaar. Opgegroeid in Woensel en daarna op verschillende plekken in Eindhoven gewoond. Kim en ik woonden in Tuindorp (Stratum, red.) toen Quinn werd geboren. Dat ging prima, maar we vonden onze benedenwoning te klein voor verdere gezinsuitbreiding. Toen hebben we dit huis gekocht.” Hoewel het authentieke rijtjeshuis geen ruimte biedt aan de auto’s, woont Anton hier met veel plezier. “We hebben leuke mensen in deze wijk ontmoet. En als de kinderen buitenspelen, komen ze altijd wel vrienden tegen. Bovendien vind ik het ook een heel mooie buurt.”

Wat doe je?

“Ik werk sinds kort als accountmanager bij Neways Technologies. Ik verkoop in feite projecten, elektronica-ontwerpen, en onderhoud de klantrelatie. Daarvoor deed ik iets soortgelijks bij Frencken Group. In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn Amerikaanse auto’s bezig. Ik heb een Ford Mustang Mach 1 uit 1972 en een Plymouth Fury uit 1966.”

Antons interesse werd aangewakkerd door een vriend die een Ford Capri had – de Europese tegenhanger van de Mustang. “Ik reed wel eens met hem mee en vond dat wel leuk. Op een bepaald moment sloeg ik een boek open en stuitte op een foto van een Mustang. Ik was meteen verkocht. Zo een móest ik hebben. Het duurde nog twee jaar voordat ik er eentje kon bemachtigen. Deze auto kocht ik 25 jaar geleden in België.”

“Ik hou van de vormgeving en het vermogen. De Mustang heeft een grote v8-motor, waardoor hij snel kan optrekken en een krachtig geluid geeft. Ik heb een paar keer op het circuit geracet. Dat smaakte naar meer, maar het vergt erg veel van een auto. Daarom ben ik er niet mee doorgegaan.”

Het sleutelen aan de auto is de andere helft van zijn hobby. “Ik vind het heerlijk om in mijn garage gewoon met mijn handen bezig te kunnen zijn. Onderhoud en reparaties, maar ook verbeteren. Tunen bijvoorbeeld, of de wegligging verbeteren. Een echte Amerikanofiel is hij niet per se. “Ik heb vooral iets met het tijdperk. De jaren zestig en zeventig. Als Kim een avondje weg is, zet ik ook vaak een film uit die tijd aan.

De tweede auto, de witte Fury, was min of meer een impulsaankoop. “Een heerlijke toerauto, waar we met het hele gezin op de voorbank kunnen zitten. Er zitten geen gordels in, waardoor we er niet mee op vakantie zullen gaan, maar hij is ideaal voor de Lichtjesroute, haha.”

Waar kan de buurt je van kennen?

“Ongetwijfeld via mijn kinderen: op school, in de speeltuin bij snackbar Johnny, voetballend op de grasbaan hier in de straat. Of op het plein. Als de kinderen daar spelen, neem ik graag even plaats bij het Vonderke.”