Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret april 2020

De officiële opening 13 maart kon helaas niet doorgaan, maar Houben Worstenbrood is sinds half maart gevestigd aan de Willemstraat. De eigenaar woont nog dichterbij! Bart, die de zaak samen met zijn broer runt, woont in de Maria Stuartstraat. Benieuwd wie deze bakker is en wat zijn worstenbroodjes zo bijzonder maakt? Lees verder.  

Wie ben je?

Bart (43 jaar) is de middelste in een gezin van vijf kinderen en is opgegroeid in Steensel. Toch voelt hij zich voornamelijk Eindhovenaar, want daar heeft hij altijd op school gezeten. Ondertussen woont hij zo’n 12 jaar in onze wijk met zijn vrouw Ellen en zonen Romijn (10 jaar) en Tobian (8 jaar). Op de vraag naar zijn karaktereigenschappen antwoordt Bart dat hij houdt van organiseren, positief en oplossingsgericht is ingesteld en mensen graag een leuke tijd bezorgt. Hier had hij meteen een recent voorbeeld van: toen Romijn pas jarig was kon er door de corona geen bezoek komen. Bart regelde een gave sportwagen en is samen met hem langs familie en Romijns vrienden gereden om cadeautjes op te halen. Zo kan het ook.  

Wat doe je?

Bart en Lucas zetten als bakkers een familietraditie voort. 17 jaar nadat hun vader zijn bakkerij verkocht, zijn zij hun worstenbroodjeszaak begonnen. Hiermee hebben ze van 2015 tot 2020 in het door hun opa gebouwde pand in Tongelre gezeten. Behalve de locatie is er ondertussen nog meer aan het familiebedrijf veranderd. Zo maken ze tegenwoordig niet alleen worstenbroodjes voor hun eigen winkel, maar ook voor supermarkten, pretparken, bedrijfscateraars en festivals. Naast het traditionele worstenbroodje bakken ze ook exemplaren met andere ingrediënten. Zo hebben ze worstenbroodjes met verschillende smaken en die passen binnen bepaalde diëten (vegetarisch, kip, halal, truffel, etc.). Op de eerste verdieping van hun nieuwe locatie aan de Willemstraat is ook een workshopruimte. Hier kunnen kookclubs, kinderfeesten of andere groepen terecht om hun eigen worstenbroodjes te bakken. Het koffiehuis, aan de bakkerij vast beneden, mag ten tijde van de coronacrisis helaas niet open zijn. Er wordt nog wel gebakken voor af te halen, dus de worstenbroodjes zijn gelukkig gewoon te koop. Ondertussen blijven Bart en Lucas ook zoeken naar nieuwe smaken voor hun broodjes en plekken in de regio waar ze hiermee iets bij kunnen dragen. Zo hebben ze vorige week medewerkers van het Catharina ziekenhuis verrast met warme worstenbroodjes. (link

Waar kan de wijk je van kennen?

Naast de bakkerij, is Bart ook graag actief bezig op andere plaatsen. Zo voetbalt hij voorin bij de amateurs van PSV. Daarnaast bent u hem misschien weleens te voet tegengekomen tijdens de dagelijks ronde van Koos. Met deze labradoodle maakt Bart regelmatig een rondje door het park. Het Vonderkwartier is voor Bart niet alleen lekker dichtbij het werk, maar wat hem betreft ook een van de gezelligste wijken van Eindhoven. Wellicht komt u hem of zijn foodtruck dus nog tegen bij een van onze wijkactiviteiten.