Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderportret december

We stellen deze maand een kunstminnend koppel aan je voor. De huisschilder en zijn vrouw gaan hun passie achterna en iedereen is uitgenodigd!

Wie ben je?

Piotr (48) en Agnes (39) Palimaka wonen met hun dochters Jogoda (15) en Hanna (8) aan de Willem Frisostraat 8. Ze wonen hier al 11 jaar met heel veel plezier: “De buurt is leuk en er wonen veel fijne mensen, we hebben een goede band met onze buren”, zegt Piotr.

Al voor ze hun huis aan de Willem Frisostraat kochten, huurden ze een appartement in onze wijk, aan de Lodewijk Napoleonlaan. Ze wilden op zoek gaan naar een huis, maar toen ze tijdens een wandeling door de buurt het huis aan de Willem Frisostraat te koop zagen, besloten ze meteen. Zonder een ander huis bekeken te hebben, kochten ze het. Ze wilden gewoon heel graag in het Vonderkwartier blijven!

Piotr kwam 25 jaar geleden naar Nederland. Het idee ontstond met een groep vrienden: “We waren op vakantie, gewoon met onze rugzak naar Amsterdam. Polen was grijs en in Nederland was alles zo hip” zegt hij. Piotr en zijn beste vriend besloten zich in Nederland te vestigen. Niet in Amsterdam, maar in het zuiden van het land.

Agnes kwam later, zij en Piotr ontmoetten elkaar in Polen. Agnes werkte in het restaurant van haar tante vlakbij de grens, Piotr kwam daar altijd tijdens zijn bezoeken aan Polen. Het was allemaal heel toevallig, Agnes had eigenlijk geen dienst, maar ze viel in voor een collega. Tijdens zijn bezoek had Piotr haar nog niet ontmoet, maar hij was zijn jas vergeten en moest terug. Het was Agnes die hem zijn jas teruggaf en Piotr werd verliefd. Elke week reisde hij naar Polen, een half jaar lang. Agnes studeerde aan de economische universiteit en wilde eerst haar studie afmaken voordat zij met Piotr aan haar Nederlandse avontuur zou beginnen. Halverwege 2006 was het zover en kon hun gezamenlijke leven in het Vonderkwartier beginnen!

Wat doe je?

Eenmaal in Nederland moest Piotr op zoek naar werk. Hij werkte een paar jaar voor een baas en begon in 2002 voor zichzelf met zijn schildersbedrijf. In 2015 werd het schildersbedrijf een BV. Piotr en Agnes werken allebei nog steeds in het bedrijf.

Piotr: “Op een gegeven moment heb je tijd om je eigen passie te volgen.” Agnes vult hem aan: “We bezochten altijd veel galeries en musea, we kochten op vakantie altijd mooie kunst. Als mensen op bezoek kwamen, waren ze altijd onder de indruk van de kunstwerken die we gekocht hadden.” Agnes en Piotr zijn altijd op zoek naar originele kunst en de ervaring die ze daarmee hebben, zetten ze nu in voor hun galerie.

Drie jaar geleden begonnen ze hun plannen uit te werken en voorbereidingen te treffen voor hun droom: een eigen kunstgalerie. Ze hebben inmiddels veel kunstenaars in hun netwerk. Ze werken alleen met Poolse kunstenaars, die bieden echt iets anders dan de kunst die je al veel ziet in Nederland en dat is wat Piotr en Agnes willen; iets nieuws toevoegen aan het kunstaanbod. Daarnaast wil het stel ook kansen creëren voor Poolse kunstenaars, het is voor hen niet makkelijk om een voet aan de grond te krijgen in Nederland en in Polen wordt weinig kunst gekocht.

Op 1 december kregen zij de sleutel van het pand aan de Strijpsestraat 52, waar vanaf de tweede helft van januari iedereen de bijzondere werken kan komen bewonderen. Ze beloven ons dat iedereen in het Vonderkwartier een bericht ontvangt als de galerie open is voor bezoek.

Waar kan de buurt je van kennen?

Piotr is verantwoordelijk voor veel schilderwerk hier in de wijk. Grote kans dus dat ook jouw huis door Piotr geschilderd is. Ook al heeft hij inmiddels zijn personeel, hij komt nog steeds bij elke klus langs.

Ook helpen Agnes en Piotr graag hun buren, bij buurtfeesten en het Sinterklaasfeest in de wijk.

Ken je ze nog niet? Neem eens een kijkje op www.geminigallery.nl en kom in januari kijken in de galerie, ze verwelkomen je graag!