Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderkwartier: een dementievriendelijke wijk

(door Nell Engberts)

Het jaar 2020 was het jaar van de dementie. Voor Vonderhof was dit aanleiding om aan de slag te gaan met het project ‘dementievriendelijke wijk’. Inmiddels zijn er al behoorlijk wat stappen gezet, en op 23 oktober volgt de officiële aftrap met de plaatsing van de DAF op het dak. Maar wat houdt die dementievriendelijke wijk in? En wat staat er op 23 oktober te gebeuren?

Dementievriendelijke wijk?

Judith van Wijk, geluksconsulent bij Vonderhof en deze maand ook onderwerp van het Vonderportret, legt uit dat dit project gericht is op zowel bewoners van Vonderhof als andere wijkbewoners:

”De aanleiding van de dementievriendelijke wijk is voornamelijk omdat wij de afgelopen anderhalf jaar bezig zijn geweest met de leefcirkels binnen Vonderhof. Dit betekent dat de leefomgeving van mensen met dementie wordt vergroot. De deuren van de voorheen gesloten afdelingen zijn open en de bewoners kunnen dus door het hele huis rondlopen i.p.v. alleen op hun afdeling.

“Hier waren wij al een tijdje mee bezig voordat wij te horen kregen dat Eindhoven twee wijken ging uitkiezen om dementievriendelijk te worden. Birgit Kersten (manager intensieve zorg Vonderhof) heeft haar uiterste best gedaan om het Vonderkwartier hier 1 van te laten zijn – gelukkig met succes!

“Ook wilden wij de verbinding met de Wijk verbeteren, omdat dit tijdens corona, behoorlijk verwaterd is. De afgelopen maanden is hier al het nodige van te merken geweest, met bijvoorbeeld de kleurwedstrijd en de BBQ op het plein. Zo is de verbinding met de wijk al behoorlijk verbeterd, al zeg ik het zelf.

“Met de dementievriendelijke wijk hopen wij mensen uit de wijk met geheugenproblemen, lichte dementie en ouderen die de stap naar een verpleeghuis nog heel erg groot vinden, kennis te laten maken met Vonderhof en de wijk. Wat kunnen wij voor elkaar betekenen? Hoe kunnen we de wijk voor iedereen zo leuk mogelijk maken en hoe kunnen we allemaal zo lang mogelijk mee blijven doen aan de maatschappij? Vonderhof wil hier graag aan bijdragen.”

Inmiddels is er een groepje ‘meedenkers’ uit Vonderhof en Vonderkwartier dat samen ideeën aandraagt om de wijk dementievriendelijker te maken, denk bijvoorbeeld aan een vorm van bewegwijzering. Wie hierover vragen of suggesties heeft kan terecht bij Nell Engberts via VonderXL@vonderkwartier.nl .

23 oktober: DAF op het dak!

Als echte aftrap wordt op 23 oktober a.s. een DAF33 op het dak van Vonderhof geplaatst, die bedoeld is als herkenningspunt voor mensen die de weg naar Vonderhof niet goed kunnen vinden. Dat wordt een echt festijn waar wijkbewoners van harte voor zijn uitgenodigd. De zangers Mark Elbers, Johan Vlemmix en Danny Kanters laten dan voor het eerst hun nieuwe carnavalskraker ‘Ik zet een Daffie op mijn dak’ horen, die officieel pas op de 11e van de 11e wordt uitgebracht.

Het schema voor de dag ziet er ongeveer als volgt uit:

  • 14.00u, voorkant Vonderhof: DAF op het dak en optreden van Mark Elbers, Johan Vlemmix en Danny Kanters
  • aansluitend in de Salon (binnen bij Vonderhof): verschillende festiviteiten waaronder:
    • een expositie van de DAF waarin bewoners herinneringen hebben opgehaald aan vroeger (foto’s en gedichten)
    • een optreden
  • 19.00u lampionnenoptocht* met bewoners uit het Vonderkwartier. Wijkbewoners worden uitgenodigd om te helpen om bewoners van Vonderhof die in een rolstoel zitten te duwen, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen. Graag opgeven bij Judith via j.van.wijk@vitalisgroep.nl.

*Kinderen kunnen de spullen om de lampionnen te maken vanaf maandag 4 oktober bij de receptie van Vonderhof ophalen. Wel graag alleen ophalen als je er de 23e ook bij bent, want er is maar een beperkt aantal lampionnen!