Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderkwartier dementievriendelijk: 25 mei a.s. Human Forever Festival in Summa College

Hoe gaan we om met mensen met dementie? Een vraag waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen, privé of beroepsmatig.

Op woensdag 25 mei a.s. organiseert het Summa College het Human Forever Festival, onder het motto “oog voor dementie”. Deze dag staat in het teken van bewustwording, ervaren, samen leren en discussiëren. Teun Toebes (zie hieronder) en vele anderen dragen bij aan deze dag.

In een informele opzet ervaar je de wereld van de mens met dementie. Relevante informatie en ervaringen vanuit beroepsgroepen en professionals worden gedeeld en op interactieve, toegankelijke wijze besproken.

PROGRAMMA

Een energiek en leerzaam programma, voor eenieder met oog voor de mens met dementie. Voor en door  studenten, docenten, betrokkenen uit het beroepenveld en de buurt.

Bovendien zijn er een aantal feestelijke activiteiten gepland. “Summa in de Buurt” (opvolger van Lokaal+) en de zorgcentrale van Viedome in het gebouw van het Summa College worden officieel geopend. Ook wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen het Alzheimer Café Eindhoven en het Summa College ondertekend.

Middels (onder meer) onderstaande optredens, belevingen en interviews kun je je laten informeren.

  • Virtual Reality Experience : beleef wat het is om dementie te hebben;
  • Filmtheater;
  • Uitleg van de mogelijkheden van domotica en zorg op afstand door Viedome;
  • De inzet van robots als onderdeel hiervan;
  • Muziek: het belang van muziek en bewegen bij dementie;
  • Silent disco;
  • Workshops en presentaties door o.a. Stichting Alzheimer, Home Instead en Vitalis;
  • Paneldiscussies;
  • Dit alles onder de bezielende leiding van dagvoorzitter/presentator Mike Weerts;
  • Hoofdspreker: Teun Toebes

TEUN TOEBES (22 jaar), student en verpleegkundige, is een zorgvernieuwer, die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren.  Al  ruim een jaar woont hij vrijwillig op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. Over zijn ervaringen schreef hij een bestseller: VerpleegThuis – Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie, uitgegeven door De Arbeiderspers.

In het boek legt hij bloot welke systemen ervoor zorgen dat wij in onze samenleving zo pijnlijk met mensen met dementie omgaan.”Het boek is een hartenkreet”, zegt Toebes er zelf over. “Er staan dingen in die je liever misschien niet leest. Maar we moeten kritisch naar onszelf kijken. Niet alleen zorgverleners, maar iedereen. Dit boek gaat immers over de toekomst van ons allemaal”.

Hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en dat deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degenen die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken, zal de  toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen. #HUMANFOREVER

FESTIVAL FOODPLEIN

Gedurende het programma kun je op het foodplein op festivalwijze genieten van gezellige muziek en diverse verse gerechtjes en drankjes.

WANNEER:

Woensdag 25 mei 2022. 12:00 – 16:00 uur

LOCATIE:

Summa College, Willem de Rijkelaan 3 5616 EA Eindhoven

AANMELDEN & CONTACTGEGEVENS:

Deelname is kosteloos, maar de organisatie wil graag weten of zij u op 25 mei mogen verwelkomen. Wilt u dit doorgeven via deze aanmeldlink:  AANMELDEN

Voor vragen over het Human Forever Festival kunt u contact opnemen via: secretariaat-wdr@summacollege.nl