Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Vonderhof tijdens de feestdagen

Vonderhof straalde tijdens de feestdagen

Lockdown of niet, de bewoners van het stadsverpleeghuis Vitalis Vonderhof werden in de december niet vergeten door ‘de achterburen’. Op de facebookpagina van het Vonderhof was het ene na het andere initiatief uit de buurt te zien. Fleur en Claire schreven meer dan honderd kerstkaarten, de buren in de Albertina van Nassaustraat trakteerden de 200 bewoners en medewerkers op taart en ook veel kinderen kwamen in actie. Ze brachten tekeningen en knutsels of maakten een moppie muziek. 

“Het werd allemaal erg gewaardeerd door de bewoners”, vertelt geluksconsulent Richard van Schaijk als het stof van de feestmaand een beetje is neergedaald. “De wetenschap dat mensen in de wijk aan je denken en daarvoor in actie komen… Dat geeft zo’n goed gevoel!” 

 

Plannen voor 2021: DAF op het dak

De band tussen de Vonderhofresidenten en buurtgenoten in het Vonderkwartier is sterk, iets wat Richard en zijn collega’s koesteren. “Als je hier gaat wonen, wil je een leefcirkel die groter is dan alleen het Vonderhof – de wijk in. Het maakt de dag afwisselend en interessanter. Als je weet dat de mensen in je omgeving een beetje op elkaar willen letten, dan wordt de leefcirkel ook groter voor de mensen die soms wel eens iets vergeten.” 
In dat kader werkt het Vonderhof gestaag aan het plan om een heuse DAF-auto op het dak te plaatsen. Richard: “Neem mijn vader, hij oriënteert zich binnen Eindhoven aan de hand van kerktorens. Als hij het even niet meer weet, kijkt hij naar boven en kan hij zijn weg vervolgen. Onze bewoners zijn evenmin groot geworden met navigatiesystemen. Daarom willen wij zelf net zo’n ijkpunt zijn. Woon je hier en ben je even de weg kwijt? Dan vertel je simpelweg dat je naar het gebouw met de DAF op het dak moet.” 

Naar verwachting wordt de auto in de zomer – als corona geen groot gevaar meer is – op het dak gezet. Een feestelijk moment, wat ze graag samen met ‘de achterburen’ willen vieren.