Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Update Vogelzang dec 2020

De lucht in

De bouw op het voormalig Vogelzangterrein vordert volgens schema. Nu er ook echt de lucht in en dus is er veel verandering te zien:

Verdiepte voeg

Er wordt volop gebouwd aan de het Vogelzangterrein. Wie geïnteresseerd is in de verschillende bouwtechnieken kan ze allemaal tegelijk waarnemen op deze plek, zowel storten van betonnen bouwwanden als werken met kant en klare betonelementen. Daarnaast zie je het lijmen met blokken van 300 kilo per stuk. Daar worden nu echt vierkante meters gemaakt.

Bij het van de Ven-terrein aan de kant van de toko kun je nu het eerste metselwerk aanschouwen. Hiermee krijg je een indruk van hoe de kleur van het gebouw er uit gaat zien. Aan de overkant van de straat (hoek Jozef Eliasweg en Willemstraat) naast de bouwkeet van ten Brinke kun je een proefopstelling zien van het metselwerk. Zoals op bijgevoegde foto te zien is, gaat worden, met een ‘verdiepte’ voeg.

De naam zegt het eigenlijk al bij de verdiepte voeg. Deze voeg is een klein beetje verdiept. Dit geeft een schaduweffect en heeft als voordeel dat na een regenbui de gevel sneller opdroogt. Daarnaast bestaan er schaduwvoegen en knipvoegen en snijvoegen en de platvolvoeg, etc. Die worden het allemaal niet. De verdiepte voeg sluit aan bij architectuur in het Vonderkwartier waar je dit soort voegwerk ook terug kunt vinden.