Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Struikelstenen in Vonderkwartier met tandenborstels bevrijd!

Leerlingen uit groep 8 van basisschool de Troubadour gingen maandagmiddag onze wijk in en hebben de handen uit de mouwen gestoken. Dit deden zij om aandacht te besteden aan de 75-jarige vrijheid van Eindhoven. Oma Mieke kwam met het idee om de struikelstenen op te poetsen. Deze gouden kinderkopjes met namen erop zijn kleine monumentjes. Ze zijn voor Joodse mensen die in de stad op die plek woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en weggevoerd zijn (meer info). Omdat ze in de loop der jaren flink zijn aangetast, vielen de steentjes helemaal niet meer op. Met zelfgemaakt poetsmiddel heeft groep 8 ze bevrijd van viezigheid, dus zijn ze weer goed te signaleren.

Nu kun je bijvoorbeeld makkelijk zien dat Marianne Bobbe-Lootsteen in de Frederika van Pruisenweg woonde. Haar man en twee kinderen overleefden de oorlog, maar zelf werd ze tijdens de dodenmars in Chiesch vermoord. Haar hele levensverhaal, of dat van andere oud-bewoners met een monumentje, vind je in de stolpersteine-guide.

 

Na ruim een uur schrobben met tandenborstels en heel wat vieze broeken en truien later, blinken de struikelsteentjes weer. Ties denkt dat het met zijn elektrische tandenborstel een stuk sneller was gegaan, maar is wel blij dat hij daar vanavond zijn tanden mee kan poetsen.