Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Sedumdak/groendak

Mede vanwege de zomerhitte en waterberging stimuleert de gemeente Eindhoven vergroening van de stad. Naast vergroening van de buitenruimte (geveltuinen, openbaar groen) kan dit ook gaan om vergroening van privétuinen en: daken.

Ook in onze wijk is dit mogelijk, zo bewezen enkele bewoners van het Prinsenhof. Op de platte daken van erkers, schuren en een balkon legden 7 buren gezamenlijk in totaal 30 m2 aan sedumdak aan. Dat is fijn voor de stad: zo’n dak biedt immers vergroening, wateropslag, en bloemen voor de bijen. Voordelen zijn er echter ook voor de bewoners zelf: een sedumdak isoleert, en zorgt ervoor dat het dak langer meegaat.

Samenwerken voor subsidie

De bewoners van het Prinsenhof hadden een goede reden voor hun samenwerking: zo konden ze een goede prijs bedingen bij het bedrijf dat de daken kwam aanleggen, én ze kwamen in aanmerking voor subsidie. Want alleen als je (al dan niet samen) minimaal 10 m2 aanlegt, kom je voor deze subsidie in aanmerking  (25 van de ongeveer 60 euro per m2).

Inmiddels zijn er vanuit de hele wijk nog zo’n 20 huishoudens geïnteresseerd in de gezamenlijke aanleg van sedumdaken. Vanwege de te verwachten zomerdroogte lijkt het verstandig om met de daadwerkelijke aanleg te wachten tot het najaar. Dat betekent dat er zeker nog meer wijkbewoners bij deze gezamenlijke actie kunnen aansluiten!

Heb jij ook interesse om mee te doen, of wil je in elk geval op de hoogte worden gehouden van deze actie? Laat dan even van je horen via energie@vonderkwartier.nl !

Meer informatie over de subsidie die je kunt krijgen staat alvast op eindhovenduurzaam.nl/klimaat .