Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen op Stap 18 maart 2020: rondleiding Stadswandelpark

Het Stadswandelpark …. wie kent het niet, dit onvervalst stukje natuur en cultuur in hartje Eindhoven? Met zijn typische padenstructuur, een afwisseling van rechte en gebogen tracés, zijn grote diversiteit aan bomen en planten en, niet te vergeten, de vele sculpturen. Al jaren wordt er volop gerecreëerd en genoten. Alleszins dus de moeite van een bezoekje en rondleiding waard.

Het park kwam tot stand in de eerste helft van de vorige eeuw. Veel aandacht was er in die tijd voor parken en plantsoenen, die gezien werden als de ‘groene longen’ van Eindhoven als groeiende industriële stad. Tientallen hectaren aan groenvoorzieningen, waaronder dus het Stadswandelpark, ontstonden toen in Groot Eindhoven, de fusiegemeente die in 1920 was ontstaan na samenvoeging van Gestel, Stratum, Strijp, Woensel, Tongelre en Eindhoven. Het park kreeg al snel een extra uitbreiding, toen de gemeente in 1929 het terrein van het latere Parktheater aankocht, tot dan toe eigendom van de zusters Ursulinen. Het pand Sancta Ursula werd als tijdelijk gemeentehuis ingericht en de tuin werd grotendeels bij het park getrokken. In 1931 kreeg het park zijn definitieve naam: Stadswandelpark, eenvoudiger kan haast niet.

Nog in de jaren vóór de oorlog werden er twee belangrijke monumenten toegevoegd aan het park: het Radiomonument en de Sterrenwacht. Het Radiomonument, bestaande uit het beeld van een roepende vrouw in de ruimte, herinnert aan de eerste radioverbinding van Nederland met het toenmalige Nederlands Indië, op 11 maart 1927, tot stand gekomen dankzij het Philipslaboratorium. De feestelijke onthulling door prinses Juliana vond plaats op 28 november 1936.

Op dezelfde dag legde haar verloofde prins Bernhard de eerste steen voor de Sterrenwacht, een geschenk van Anton Philips aan de bevolking van Eindhoven.

Ook na de oorlog veranderde er nogal wat aan het park. Het Stadspaviljoen – een voormalig koetshuis gebouwd omstreeks 1879 – kreeg zijn huidige horeca-bestemming en zou jarenlang in de volksmond bekend staan als ‘de gezellige huiskamer van Eindhoven’. Verder kwam er een muziekkiosk, later vervangen door de huidige Wim van Doorne Muziekkoepel. En – niet onbelangrijk – op de plaats van het eerder vermelde pand Sancta Ursula verrees in 1964 de nieuwe stadsschouwburg, voorloper van het huidige Parktheater.

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Eindhoven in 1982 werd besloten om van het Stadswandelpark een permanent beeldenpark te maken. Liefst 27 sculpturen zijn er vanaf begin jaren 80 geplaatst, zowel figuratief als abstract, en gemaakt van diverse materialen (aluminium, brons, staal, beton, graniet enz.)

Kortom, het Stadswandelpark draagt niet alleen bij aan respect voor de natuur, maar is ook op allerlei manieren verbonden met de geschiedenis en cultuur van Eindhoven.

De komende maand maart willen we er in het kader van S.O.S. (Samen-op-Stap) een kijkje gaan nemen, met een wandeling langs en toelichting bij alle 27 beelden, maar……. daaraan voorafgaand willen we eerst genieten van een heerlijke lunch in het Parktheater, waar voor ons een aparte hoek wordt gereserveerd. Bent u ook van de partij?

Wanneer:

Woensdag 18 maart a.s., 12:00 – 14:00 uur

Waar: 

Restaurant Smaaktheater Dertien van Parktheater (lunch om 12:00 uur), gevolgd door rondleiding Stadswandelpark.

Kosten:

€ 6,00 p.p. , inclusief lunch + boekje met uitleg over beeldentuin Stadswandelpark

Opgeven:

Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna een bevestiging met nadere details per e-mail) of, als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628.