Het gebeurt niet vaak dat je in de lift stapt om vervolgens uit te komen midden tussen de kroppen sla en verse kruiden. Toch kan het op Strijp-S in Eindhoven zomaar gebeuren. Daar wordt in ’t Veem, voormalig opslaggebouw van Philips, op vijf hoog volledig circulair op water geteeld onder de kenmerkende roze gloed van LED-belichting. De gewassen – sla en allerlei andere soorten bladgewassen en kruiden – bungelen er rustig in het water. Op jaarbasis kunnen er zo’n 100.000 kroppen sla worden geteeld, terwijl er bovendien forellen worden gekweekt. De combinatie van beide heet ‘aquaponics’: een uniek duurzaam systeem voor voedselproductie – in Europa nog vrij onbekend – dat hydrocultuur (planten kweken op water) combineert met aquacultuur (vissen kweken) in een circulair systeem. De vissen leveren de benodigde voedingsstoffen voor de plantengroei in de vorm van mest en de planten filteren op hun beurt weer het water voor de vissen.
De voordelen hiervan zijn o.a. eerlijke groenten – zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest – maar ook schone groenten want zonder zand en dus gebruiksklaar. Bovendien een minimum aan waterverbruik, omdat dit wordt rondgepompt in een gesloten systeem. Duurzame voedselvoorziening voor de toekomst, dat is waar de Stichting Duurzame Kost met haar City Farm zich voor inspant. De groente en de vis gaan naar lokale afnemers zoals horecazaken en restaurants.
Jos Hakkennes, oprichter en directeur van de Stichting Duurzame Kost is de man achter dit niet alledaagse concept. Maar Jos doet het niet alleen. Van begin af aan heeft hij ervoor gekozen om te werken met mensen die langs de kant van de arbeidsmarkt staan. De City Farm is daardoor tevens een zorgboerderij die een leerzame en zinvolle werkplek en een passende dagbesteding wil bieden aan mensen met een zorg- of hulpvraag.
Altijd wordt gekeken wat mensen willen en kunnen. Bijvoorbeeld zaaien, vissen verzorgen, oogsten maar ook klantencontact of administratie. Op deze manier brengt de Stichting Duurzame Kost een koppeling tot stand tussen re-integratie en duurzame participatie door het bedrijven van duurzame (stads)landbouw.
De komende maand februari, wanneer de Stichting Duurzame Kost en de City Farm op Strijp-S precies drie jaar bestaan, willen we in het kader van S.O.S. (Samen-op-Stap) een kijkje gaan nemen achter de schermen van deze grootste circulaire indoorfarm van West-Europa.
Naast uitleg over het systeem wordt ruim aandacht besteed aan de principes van circulaire landbouw en innovaties op het gebied van voedselproductie. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen en proeven van de diverse gewassen.
Wanneer: dinsdag 18 februari a.s., 11:00 – 12:00 uur
Waar: City Farm (Stichting Duurzame Kost), Torenallee 96-02, Eindhoven (5e etage van ’t Veem in Strijp-S). Eventueel kan voor vervoer worden gezorgd (wel doorgeven bij aanmelding).
Kosten: € 7,50 p.p. , inclusief koffie/thee.
Opgeven: bij Peter Klaver (u ontvangt daarna een bevestiging met nadere details per e-mail) of, als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628.
Noteer ook alvast de data van de volgende activiteiten (voorlopig):
- Woensdag 18 maart 2020: Lunch in Parktheater + Bezoek aan Beeldentuin in Stadswandelpark
- Dinsdag 14 april 2020: Middagfilm van Herman Finkers: “De Beentjes van Sint-Hildegard” in Vue Plus
- 2e helft van mei 2020: Bezoek aan Synagoge in Hendrik Casimirstraat + Struikelstenen
- 2e helft van juni 2020: Picknick in het Genderpark