Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen op Stap: donderdag 23 september 2021: bezoek aan Voedselbos Eindhoven

Vanaf het Vonderkwartier is het een half uurtje wandelen, of amper een kwartier fietsen, of vijf minuten met de auto …. naar de Elburglaan nr 8 …. maar dan beleef en zie je ook wat! Het VOEDSELBOS van Eindhoven ! Een bijzonder stukje halfverscholen groen, grenzend aan – en tot zeven jaar geleden onderdeel uitmakend van – landgoed De Wielewaal, ooit aangekocht en ingericht door Anton Philips en lang bewoond door Frits Philips. In 2014 werd dit gedeelte van het landgoed aangeplant met allerlei fruit- en notenbomen, bessensoorten en kruiden, en voorzien van lange wandelpaden. Dat alles met de bedoeling om meer mensen, met name de wijkbewoners, mee te laten genieten van dit deel van het landgoed.

Het bos bestaat uit verschillende lagen begroeiing en biedt voedsel aan zowel mens als dier. Het levert dus een mooie bijdrage aan de biodiversiteit. Daarnaast fungeert het als een fantastische werkplek voor vrijwilligers en biedt het ruimte voor milieugerichte projecten en initiatieven. Allerlei workshops worden er georganiseerd waarin je van alles kunt leren: kruidenazijn maken, ecologisch koken, alles over kruiden voor je gezondheid, natuurvoeding, fruit- en kruidensiropen, spreads, shampoo op natuurlijke wijze, zalfjes tegen kwalen, enz. enz.

Het Voedselbos is een project van “Trefpunt Groen Eindhoven” (klik hier) dat het groene erfgoed van Eindhoven bewaakt en – in nauwe samenwerking met groepen en individuen – advies uitbrengt over onderwerpen als natuur, milieu, ecologie, duurzaamheid en cultuurhistorie.

Coördinator van het Voedselbos is Maartje Meerman-Kreike, die samen met zo’n twintig vrijwilligers werkt aan de opbouw van dit bijzondere bos. Hun taken variëren van aanplanten tot oogsten, maar ook bijvoorbeeld het aftimmeren van een nieuw bouwwerk. Het is een uiteenlopende groep mensen qua leeftijd (van 23 tot 72 jaar) maar ook qua motivatie om mee te doen: de ene persoon merkt dat het helpt om zijn/haar geest helderder te krijgen, een ander geniet van het samenzijn. De vaste groep is momenteel flink aan het groeien. Mede door de corona-crisis krijgen steeds meer mensen een andere kijk op gezondheid, voeding en groenbeleving.

Enthousiast en gepassioneerd spreekt en schrijft Maartje over het Voedselbos: “Voor mij is het Voedselbos een magische groene plek waar mensen mogen ontdekken, en waar ze kunnen leren wat je kunt doen in en met de natuur. Een soort leslokaal waar je mag snuffelen aan wat er is en wat je ervan kunt maken. We hebben o.a. bessensoorten, venkel en kastanjebomen staan. Daarnaast vind je bij ons ‘onkruiden’ zoals brandnetel en zevenblad, die we bewust niet weghalen. Ook die bieden voeding. Het is een plek om heerlijk in de natuur te ‘zijn’ en om te voelen wat die natuur met je doet. Het Voedselbos heeft ook een hele duidelijke sociale functie. Het is een plek om je te verbinden met anderen en een praatje te maken met elkaar over wat er in jouzelf en/of de wereld leeft”.

Naast haar werk als coördinator van het Voedselbos, met rondleidingen en het verzorgen van workshops, heeft Maartje ook een praktijk aan huis, genaamd ‘Natuurlijk Maartje’ (klik hier) voor persoonlijke coaching naar een gezonde leefstijl. ‘Natuurlijk Maartje’ staat voor zo natuurlijk mogelijk leven en ontwikkelen van een duurzame leefstijl. “Uit de natuur kunnen we veel meer halen dan we denken”, aldus Maartje. “De natuur biedt zoveel mogelijkheden en past goed bij ons DNA, we zijn er onderdeel van”. De afgelopen jaren heeft zij verschillende professionele opleidingen gevolgd en zich verdiept in de vraag hoe lichaam en geest werken. “Waarom worden we ziek? Wat hebben lichaam en geest nodig?” Daarnaast heeft zij veel onderzoek gedaan naar voeding, kruiden en de relatie met gezondheid.

Het werk in het Voedselbos sluit daar naadloos bij aan. Maartje: “In de rondleidingen neem ik de mensen mee langs verschillende planten en kruiden, en vertel ik op een ontspannen manier wat die voor je kunnen doen. Ik wil mijn kennis inzetten en delen zodanig dat we niet zomaar medicatie hoeven te slikken waar ons lichaam ook ziek van kan worden, maar dat we preventief goed voor onszelf kunnen zorgen en kunnen voorkomen dat we echt ziek worden. Dat is mijn missie. Uiteindelijk willen we allemaal gezond oud worden”.

Kortom: Voedselbos Eindhoven… een inspirerende plek met inspirerende mensen. En dus meer dan de moeite waard om er kennis mee te maken.

Normaal gesproken is het bos alleen vrijdags open voor bezoekers, van 10:00 – 12:30 uur. Dat zijn ook de uren dat er gewerkt wordt in het bos. Mensen zijn dan vrij om binnen te wandelen en kennis te maken.

Echter, speciaal voor ons heeft Maartje zich vrij kunnen maken op donderdag 23 september om ons rond te leiden en uitgebreid uitleg te geven. O.a. kunnen we dan In alle rust kruiden zien, ruiken, voelen en proeven, waardoor “alle zintuigen wakker en geprikkeld worden”.

Wanneer:

Donderdag 23 september a.s., 12:30 – 13:30 uur (met half uur uitloopmogelijkheid)

Waar:

Elburglaan 8 (grenzend aan landgoed De Wielewaal).

Voor wie te voet wil gaan: verzamelen op het Lodewijk Napoleonplein om klokslag 12:00 uur (na het koffieuurtje). Vandaar is het ± een half uur wandelen naar de Elburglaan.

Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid met de fiets gaan; zorg dan wel stipt om 12:30 uur aanwezig te zijn.

Eventueel kan, voor wie dat wil, vervoer per auto geregeld worden. In dat geval wel even aangeven bij de aanmelding.

Kosten:

Per persoon € 7,50, inclusief rondleiding met uitleg en inclusief kruidenthee uit het Voedselbos.

Opgeven:

Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna per e-mail een bevestiging met nadere details) of, als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628.