Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen Op Stap 29 september 2022: Wandeling door De Bergen

Voordat u op het verkeerde spoor zit…..het gaat hier niet om halsbrekende toeren langs diepe ravijnen, wel om een ontspannende rondgang door een interessante wijk van onze stad, vlakbij gelegen in het stadsdeel Centrum.

De oorsprong van de naam De Bergen slaat op het woord zelf: dit deel van het centrum, net ten zuidwesten van het kernwinkelgebied, is gebouwd op enkele zandheuvels. In sommige straten zijn dan ook kleine hoogteverschillen waar te nemen. De belangrijkste straten in deze wijk zijn Kleine Berg, Grote Berg en Bergstraat. Ook het Wilhelminaplein neemt een belangrijke plaats in. De wijk kenmerkt zich door diverse (eet)cafés en artistieke kunst-, boek- en antiekwinkeltjes.

De wijk is een van de oudste van Eindhoven en is tijdens de oorlog grotendeels gespaard gebleven; zodoende beschikt zij over veel karakteristieke woonhuizen en straatjes.

Ook het gedeelte ten zuiden van de Grote Berg behoort nog tot De Bergen. Daar is onder meer de brandweerkazerne gevestigd en is er verder veel nieuwe ‘hoogbouw’. In het zuidoosten scheidt de Dommel in het Anne Frankplantsoen de wijk De Bergen van de villawijk De Elzent.

Een wandeling door het gebied van De Bergen, waar veel gebeurd is en waarover ook veel te vertellen valt, loont daarom alleszins de moeite.

Onze gids is Eduard Scheel, vrijwilliger bij “Eindhoven in Beeld”. Deze stichting stelt zich ten doel het verleden en heden van de stad Eindhoven inzichtelijk te maken. Dat gebeurt door een uitgebreid film- en fotoarchief, een bibliotheek, exposities, lezingen e.d. En dus ook door rondleidingen.

WANNEER:

Donderdag 29 september a.s. , 12:15 uur, aansluitend aan het koffie-uurtje.

WAAR:

Verzamelen om 12:15 uur (na koffie-uurtje) op Lod. Napoleonplein bij Café ’t Vonderke.

KOSTEN:

Gratis

OPGEVEN:

Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna een bevestiging per e-mail) of – en alleen als men niet over e-mail beschikt – telefonisch via 040-2524628.