Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen op Stap 26 maart 2024: Film NEEM ME MEE in Vue met nazit in koffiebar DENF  

Iedere dinsdagmiddag kun je bij Vue Plus voor slechts € 8,50 in alle rust genieten van de meest indrukwekkende en mooiste bioscoopfilms, waarbij je ook nog eens verwellkomd wordt met een kople koffie en wat lekkers. In het kader van SOS (Samen-op-Stap) hebben we voor de maand maart onze keuze laten vallen op NEEM ME MEE, een Nederlandse speelfilm uit 2023, die – volgens de recensies – vooral 50-plussers zal boeien.  

De inhoud….  

Zes 70-plussers, onbekenden van elkaar, gaan samen op vakantie naar Zuid-Frankrijk.  Nog voor hun busje de landsgrens passeert, is er al onenigheid: met elkaar en met de jonge reisleider Thijs die  de organisatie zwaar onderschat heeft. Als de reis vordert, leren we hun persoonlijke verhalen kennen. Er worden geheimen gedeeld en de reizigers stappen steeds meer uit hun comfort zone, waardoor ze naar elkaar toe groeien en er een onverwachte vriendschap ontstaat.  

Regisseur Will Koopmans en schrijver Frank Houtappels. die al jarenlang staan voor topkwaliteit drama, hebben met NEEM ME MEE een mooie film afgeleverd, mede omdat de cast bestaat uit topacteurs, stuk voor stuk grote namen uit de Nederlandse cinema.  

De personages…  

  • Joep en Nienke (gespeeld door Jeroen Krabbé en Renee Soutendijk) vormen een gelukkig getrouwd echtpaar. Hij is uitbehandeld, zij verzorgt hem. 
  • Mabel (gespeeld door Olga Zuiderhoek) is een schatrijke levensgenieter, voor wie werk altijd op de eerste plaats heeft gestaan.. 
  • Anton (gespeeld door Kees Hulst, bekend o.a. van zijn rol als Hendrik Groen) is een oude vriend van Mabel, die rouwt om zijn gestorven geliefde.  
  • Fiorri (gespeeld door Helen Kamperveen) is nog altijd chagrijnig nadat zij ooit een glansrijke toekomst als pianiste heeft misgelopen.  
  • Susanne (gespeeld door Geert de Jong) is een muizige en bescheiden figuur, een angstig muurbloempje, wier man haar leven zuur heeft gemaakt.  

Naast deze zes 70-plussers, die dus allemaal hun portie ellende hebben gehad, zien we reisleider Thijs (gespeeld door Minne Kool), iemand die zwalkt tussen lui, ongeïnteresseerd en naïef. Hij heeft de seniorentrip vooral bedacht om indruk te maken op zijn vriendin. Maar hij heeft zijn verantwoordelijkheden en de behoeften van zijn reizigers flink onderschat.  Hij meent dat oudjes snel en met weinig tevreden zijn – een gedachte waarmee hij de oudjes noch zijn vriendin voor zich blijkt te kunnen winnen. Zijn vriendin zet hem prompt op straat. Hij is ontroostbaar. 

Genoeg ellende voor een deprimerende film, zou je zeggen, maar niets is minder waar. De filmmakers hebben er juist een optimistisch en ontroerend verhaal van gemaakt. Niet sentimenteel , maar eerlijk en realistisch. Kortom, een meeslepende, vriendelijke maar ook imponerende film die veel levenslessen in zich heeft maar nooit overdreven wordt.  

Na afloop van de film is er voor de liefhebbers nog een nazit in de vlakbij gelegen koffiebar DENF (Clausplein 4) om samen gezellig terug te blikken op wat ons in het bijzonder heeft getroffen.  

Waar:           Vue Cinema (Nieuwe Emmasingel 20),  

Wanneer: Dinsdag 26 maart a.s., 14:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur). 

Kosten:  € 8,50 , inclusief koffie + iets lekkers.  

Opgeven: Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna een bevestiging per e-mail) of, als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628. 

De kosten (€ 8,50) kunnen worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL96INGB0001642733 t.n.v. P.H. Klaver Eindhoven of op de dag zelf contant met Peter worden verrekend, die het benodigde aantal kaartjes vooraf zal bestellen.