Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen Op Stap 24 mei 2022: Rondleiding Stadswandelpark / Lunch in Van Abbemuseum

Wat in het vat zit verzuurt niet …..die overtuiging had de Werkgroep VonderXL van meet af aan, toen twee jaar geleden het geplande S.O.S.-uitje, een rondleiding door het Stadswandelpark gecombineerd met een lunch in het Parktheater, moest worden afgeblazen. Veel wijkbewoners hadden zich toentertijd al aangemeld voor deze combi-activiteit. Doch helaas, corona was de spelbreker, zelfs tot twee keer toe.

Maar nu gaat het dan toch echt gebeuren, hopen we: op dinsdag 24 mei a.s., zij het met een kleine wijziging hier en daar.

Het Stadswandelpark….

 ….wie kent het niet, dit onvervalst stukje natuur en cultuur in hartje Eindhoven? Met zijn typische padenstructuur, een afwisseling van rechte en gebogen tracés, zijn grote diversiteit aan bomen en planten en, niet te vergeten, de vele sculpturen. Al jaren wordt er volop gerecreëerd en genoten. Alleszins dus de moeite van een bezoekje en rondleiding waard.

Het park kwam tot stand in de eerste helft van de vorige eeuw en kreeg in 1931 zijn definitieve naam: Stadswandelpark, eenvoudiger kan haast niet.

Nog vóór de oorlog werden er twee belangrijke monumenten toegevoegd aan het park: het Radiomonument en de Sterrenwacht. Het Radiomonument, bestaande uit het beeld van een roepende vrouw in de ruimte, herinnert aan de eerste radioverbinding van Nederland met het toenmalige Nederlands Indië, op 11 maart 1927, tot stand gekomen dankzij het Philipslaboratorium. De feestelijke onthulling door prinses Juliana vond plaats op 28 november 1936.

Op dezelfde dag legde haar verloofde prins Bernhard de eerste steen voor de Sterrenwacht, een geschenk van Anton Philips aan de bevolking van Eindhoven.

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Eindhoven in 1982 werd besloten om van het Stadswandelpark een permanent beeldenpark te maken. Liefst 27 sculpturen zijn er vanaf begin jaren 80 geplaatst, zowel figuratief als abstract, en gemaakt van diverse materialen (aluminium, brons, staal, beton, graniet enz.)

Kortom, het Stadswandelpark draagt niet alleen bij aan respect voor de natuur, maar is ook op allerlei manieren verbonden met de geschiedenis en cultuur van Eindhoven.

Op dinsdag 24 mei a.s. willen we er dus een kijkje gaan nemen, waarbij centraal zullen staan: een wandeling langs en toelichting bij alle 27 beelden.

Van Abbemuseum

Met degenen die dat wensen – en hopelijk zijn dat er velen – gaan we na de rondleiding gezamenlijk lunchen. Niet in het Parktheater, zoals twee jaar geleden nog de bedoeling was (de aanbieding van toen is vervallen), maar in het Van Abbemuseum. We hebben daar een heerlijke vegetarische lunch gereserveerd in het Karel 1 Museumcafé. Het menu van het door ons gekozen luncharrangement bestaat uit: een seizoensgebonden vegetarische soep, diverse open sandwiches geserveerd op houten planken en vier soorten biologische sappen van de Schulp.

Wanneer:

Dinsdag 24 mei a.s., 11:00 – ± 13:30 uur

Waar

Stadswandelpark (bij het Parktheater) en daarna Karel 1 Museumcafé in Van Abbemuseum (Stratumsedijk 2).

Kosten:

€ 3,00 p.p. voor wandeling incl. boekje met uitleg over beeldentuin Stadswandelpark,

en

 € 12,00 p.p. voor lunch in Van Abbemuseum

Opgeven:

Vóór vrijdag 20 mei (in verband met reservering lunch) bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna een bevestiging met nadere details per e-mail) of, als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628.

Let wel:

Graag duidelijk vermelden of u aan het combi- programma (rondleiding + lunch: € 15) of alleen aan de rondleiding (€ 3,-) wenst deel te nemen.

Gelieve het verschuldigde bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL96INGB0001642733 tnv P.H. Klaver. Wie alleen aan de rondleiding deelneemt, kan het verschuldigde bedrag (€ 3,-) ook ter plekke contant met Peter verrekenen.