Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen Op Stap 23 januari 2024: Vue Cinema film Une Année Difficile

Om de week op dinsdagmiddag kun je bij Vue Plus voor slechts € 8,50 in alle rust genieten van de meest indrukwekkende en mooiste bioscoopfilms, waarbij je ook nog eens verwelkomd wordt met een kopje koffie en wat lekkers. In het kader van SOS (Samen-op-Stap) hebben we voor de maand januari onze keuze laten vallen op een wel heel bijzondere film met een al even actueel thema.

Une Année Difficile (Een Moeilijk Jaar) is de nieuwe film van twee cineasten die eerder films maakten als Intouchables en Hors Normes. Satirisch en hoopvol! Deze nieuwe film gaat over de kloof tussen klimaatsceptici en milieuactivisten, waarbij het draait om een botsing tussen verschillende levenswijzen en -opvattingen, weerspiegeld in personages die naar elkaar toe groeien.

Allereerst zijn daar Albert en Bruno, twee bevriende klimaatontkenners die tot over hun oren in de schulden zitten en proberen met list en bedrog te overleven. De film portretteert hen als opportunistische en egoïstische, maar tegelijk geinige schelmen.

Daartegenover staan dan de milieuactivisten met de jonge Cactus (haar activistennaam) als hun gedreven leider: een humorloze radicalinski, bij wie eco-angst tot een blokkade van gevoelens heeft geleid. De milieuactivisten houden er een sober bestaan en samenzijn op na maar zijn ideologisch gemotiveerd. Cactus kan niet tegen het kweken van generaties die overmatig consumeren en de roofbouw die we op de planeet plegen. Volgens haar psychiater leed ze aan een ecologische depressie, zo vertelt ze bloedserieus. De mannen toveren vlug hun ‘beste ernstige gezicht’ tevoorschijn.

Waar Albert en Bruno, als echte opportunisten, niet verder komen dan af en toe voor de vorm iets zeggen wat politiek correct klinkt, is Cactus één en al oprechtheid en bittere ernst. Zij wil grote acties op touw zetten.

Albert en Bruno raken gecharmeerd van Cactus, en om in haar buurt te blijven en gratis bier te bietsen, zullen ze een bepaalde betrokkenheid bij de wereld moeten veinzen.

Toch raken zij op een bepaald moment ook oprecht betrokken bij de klimaatactivisten. Maar zij bieden tegelijk een gezond tegenwicht aan de absolute ondertoon van Cactus, die zichzelf zo op de klimaatverandering heeft gestort dat ze geen emoties of tijd meer over heeft voor andere dingen. Haar bezorgdheid over onze ecologische voetafdruk is in zekere zin ook een vlucht voor haar eigen leven. Wat ze nodig heeft is een relativerende blik, weer zin in het leven, en precies dat brengen de mannen. De film laat mooi zien hoe mensen elkaar kunnen veranderen.

Uit de Volkskrant: “Geen makkelijk materiaal voor een komedie, maar Une Année Difficile slaagt wonderwel”.

Waar:           Vue Cinema (Nieuwe Emmasingel 20).

Wanneer:     Dinsdag 23 januari a.s., 14:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur).

Kosten:        € 8,50 , inclusief koffie + iets lekkers.  

Opgeven:    Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna een bevestiging

                  per e-mail) of, als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via

                  040-2524628.

De kosten (€ 8,50) kunnen worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL96INGB0001642733 t.n.v. P.H. Klaver Eindhoven of op de dag zelf contant met Peter worden verrekend, die het benodigde aantal kaartjes vooraf zal bestellen.