September is een bijzondere maand voor Eindhoven, als het gaat over de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar vieren we op 18 september de bevrijding van de Duitse bezetting. En dit jaar wordt helemaal speciaal: op zondag 3 september komt er op het Lodewijk Napoleonplein een tijdelijk monument voor de Eindhovense Holocaustslachtoffers. U hebt daar vast over gehoord.
Niet meer dan ‘logisch’ dus dat voor het maandelijks S.O.S.-uitje (Samen-op-Stap) deze keer onze keuze is gevallen op het Hornemann Huis aan de Hurksestraat, genoemd naar de, in de oorlog omgekomen, joodse familie Hornemann.
Deze familie woonde indertijd in de Schrijversbuurt (Staringstraat 29) en bestond uit vader Flip, moeder Bets en hun zoontjes Edo (12 jaar) en Lexie (8 jaar). Via Vught en Westerbork werd het hele gezin op transport gesteld naar vernietigingskamp Auschwitz. Moeder Bets overleed kort erna aan buiktyfus. Vader Flip moest bij min 10 graden op transport en stierf door kou en uitputting. De twee broertjes Edo en Lexie werden door de nazi’s maandenlang misbruikt voor gruwelijke medische experimenten.
Toen de geallieerden in aantocht waren, wilde Hitler de sporen van de medische experimenten uitwissen. Samen met achttien andere kinderen werden Edo en Lexie op een vrachtwagen naar een verlaten school in Hamburg gebracht. Ze kregen te horen dat ze naar huis zouden gaan, maar in plaats daarvan werden ze in de kelder van het schoolgebouw opgehangen…. op 20 april 1945, nota bene de verjaardag van Hitler. Daags daarop werden de zwaar toegetakelde en sterk vermagerde lichamen van de twintig kinderen verbrand.
In het Hornemann Huis staat het verhaal van Edo en Lexie Hornemann tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Dit museum aan de Hurksestraat is vorig jaar november geopend. Het is een initiatief van Martijn Docters, achterneef van Edo en Lexie Hornemann.
Martijn Docters heeft Edo en Lexie niet persoonlijk gekend, maar toch wil hij hun verhaal blijven vertellen. Al lange tijd zet hij zich daarvoor in. Geldgebrek heeft de komst van een Eindhovens museum over het tragische familieverhaal van het gezin Hornemann lange tijd in de weg gestaan, maar dankzij donaties kon de droom van Martijn vorig jaar dan toch werkelijkheid worden. Ook op dit moment draait de Stichting Hornemann Huis nog uitsluitend op donaties.
Het complex aan de Hurksestraat is een zgn. pop-up locatie, dus enigszins provisorisch.
Op ruim 300 m2 bevinden zich o.a. een tentoonstelling, een informatiecentrum en een dilemmakamer (denk aan lastige vragen als ‘wat zou jij doen in de oorlog?’).
Voor het bestuur van de Stichting Hornemann Huis is het eindstation nog altijd een permanent museum in Eindhoven. “Het belang van zo’n definitieve plek is groot, zeker in de huidige tijd waarin oorlog, discriminatie en antisemitisme, helaas, nog steeds aan de orde van de dag zijn. De haat is nog niet weg.”
Is er een betere en overtuigender manier denkbaar om een bezoek aan het Hornemann Huis van harte aan te bevelen? En……u steunt er ook nog een goed doel mee.
Wanneer:
Donderdag 21 september a.s., 13:00 – ± 15:30 uur.
Waar:
Hornemann Huis, pop-up locatie Hurksestraat 42-20 (schuin tegenover Praxis Bouwmarkt & Tuincentrum).
Voor wie wil, kan vervoer per auto geregeld worden, mits aangegeven bij de aanmelding.
Kosten:
€ 7,50 als donatie, inclusief Theatercollege van 1 uur door Martijn Docters, en inclusief koffie/thee.
Gelieve het bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL96INGB0001642733 tnv P.H.Klaver, Eindhoven of op de dag zelf contant aan Peter te overhandigen.
Opgeven:
Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna per e-mail een bevestiging met nadere details) of, en alleen als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628. Bij opgave duidelijk vermelden of je gebruik wilt maken van autovervoer.