Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Samen op Stap 19 oktober 2023: Herfstwandeling en rondleiding Landgoed De Grote Beek

Op donderdag 19 oktober a.s. organiseert de Werkgroep VonderXL, in het kader van SOS (Samen-op-Stap) – voor de tweede keer dit jaar – een begeleide wandeling op het prachtige Landgoed De Grote Beek.

Het terrein van De Grote Beek is zo’n 118 ha groot en behoort tot ‘de groene long’ van Eindhoven. Al sinds 1918 is hier psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek gehuisvest, vanaf 1996 aangeduid als hoofdlocatie van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen (GGzE). De naamsverandering heeft er alles mee te maken dat de visie op de patiënten (tegenwoordig spreekt men liever over cliënten) is veranderd en dat het aanvankelijke gesloten karakter steeds opener is geworden.

De GGzE heeft er de laatste jaren veel energie in gestoken om van het terrein een ‘helende omgeving’ te maken voor cliënten, hun naasten, medewerkers, burgers, verenigingen en bedrijven uit de Brainport-regio. Het zgn. Breinpad, een meanderende wandelroute met veel zit- en uitkijkplekken, uitgezet door de GGzE en nog steeds in ontwikkeling, voert je langs tal van historische en monumentale gebouwen, maar ook door prachtige stukken natuur. Hetgeen allemaal bijdraagt aan mentale gezondheid en herstel. Namen uit het verre verleden, zoals Vrouwenbos, Mannenbos en Doktersbos verwijzen naar de tijd waarin nog op allerlei gebied verschil werd gemaakt.


Alles bij elkaar valt er op het 4 km lange Breinpad een hoop te zien, te beleven en te vertellen. Te veel om tijdens één wandeling te verkennen.

Tijdens de voorjaarswandeling in mei wandelden we door het ‘doktersbos’ met prachtige beuken, linden en eikenlaantjes en dronken we koffie bij de Caffeïne Dealers.

Tijdens de komende wandeling, op 19 oktober, gaan we naar het ‘vrouwenbos’ en het ‘mannenbos’, aan de andere kant van het GGzE-terrein. Dit bosrijke gebied op de hoek van de Anthony Fokkerweg en de Boschdijk is het meest creatief ingerichte gedeelte van het GGzE-terrein. Cliënten en begeleiders hebben er diverse beelden en andere creatieve uitingen aangelegd. Heel verrassend! Langs de paden en tussen de bomen zien we o.a. een liggende grote groene reus, een prachtig ingerichte kas en tuin, diverse gedichten en een boomhut waarin vergaderd kan worden.

De wandeling eindigt via een bijzonder bruggetje op de begraafplaats. Hier bekijken we enkele mooie graven en het monument voor de ‘naamlozen’, voor de vroeger anoniem begraven patiënten. De begraafplaats heeft ook een Joods gedeelte.
Op het pad naar de begraafplaats treffen we de ‘Stolpersteinen’ (struikelstenen) aan met de namen van tijdens WOII weggevoerde en vermoorde Joodse patiënten.

Vóór de wandeling lunchen we in De Trefhove, het personeels- en cliëntenrestaurant van GGzE (centraal op het terrein) met een kopje soep en lekkere broodjes.

Wanneer:

Donderdag 19 oktober a.s., 12:00 – ca. 15:00 uur.

Hoe Laat en Waar:

Om op tijd te kunnen starten is het om 11:30 uur verzamelen bij ’t Vonderke. Daarna gezamenlijk met de fiets/auto naar GGzE, locatie De Grote Beek (afstand ± 4 km vanaf ’t Vonderke). Voor wie dat wil, kan vervoer per auto geregeld worden, mits aangegeven bij de aanmelding. Natuurlijk kan men ook op eigen gelegenheid gaan, te voet (!) of met de fiets. Zorg er dan wel voor om op tijd op de plaats van bestemming te zijn.

Plaats van bestemming (om 12:00 uur) is Parkeerterrein P13, vlakbij de oostelijke terreiningang van De Grote Beek (ingang Anthony Fokkerweg). Men kan ook de hoofdingang nemen (ingang Boschdijk) of eventueel de westelijke terreiningang (ingang Vredeoord), om vervolgens over het grondgebied van GGzE naar Parkeerterrein P13 te gaan.

12:00 uur: Ontvangst en korte uitleg op Parkeerterrein P13. Onze gids vandaag is werkgroeplid Leny Westeijn. Zij heeft een aantal jaren bij GGzE gewerkt en is bovendien natuurgids voor het IVN.

12:30 uur Lunch met soep en broodjes in personeels-/cliëntenrestaurant De Trefhove.
13:30 – 15:00 uur: Wandeling / rondleiding, met eventueel een korte uitloopmogelijkheid en afsluitend koffie / thee (op eigen kosten).

Kosten:

€ 7,50, inclusief koffie/thee en lunch, en inclusief plattegrond Landgoed De Grote Beek.

Gelieve het bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL96INGB0001642733 tnv P.H.Klaver, Eindhoven of op de dag zelf contant aan Peter te overhandigen.

Opgeven:

Vóór 12 oktober bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna per e-mail een bevestiging met nadere details) of, en alleen als men niet over e-mail beschikt, telefonisch via 040-2524628. Bij opgave duidelijk vermelden of men gebruik wil maken van autovervoer.

NB: Wij zoeken nog enkele autobezitters die autovervoer kunnen aanbieden!!