Opnieuw een activiteit in het kader van S.O.S. (Samen-op-Stap)!
Het Philipsmuseum bevindt zich aan de Emmasingel op nummer 31, exact de plek waar in 1891 de gebroeders Gerard en Anton Philips het gloeilampenfabriekje startten dat zou uitgroeien tot het wereldconcern dat Philips nu is.
Het museum geeft een boeiend beeld van hoe Philips zich heeft ontwikkeld vanaf de start van de onderneming in 1891 tot en met de innovaties van de toekomst. Dit alles aan de hand van interessante verhalen en allerlei historische producten die laten zien wat wereldwijd de invloed van Philips is (geweest) op het leven van mensen.
Het museum is niet zo heel groot. In anderhalf tot twee uur kun je alles rustig bekijken. Het gebouw is ook goed toegankelijk voor mindervalide bezoekers met bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel.
Er zijn twee exposities: een vaste en een tijdelijke.
De vaste expositie start op de begane grond met een tijdbalk, een visuele weergave in chronologische volgorde van alle belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Philips.
Interessant is vervolgens de – in het museum ingebouwde – oude en originele gloeilampenwerkplaats uit de beginjaren van het concern. Als het een beetje meezit, kunnen we hier de korte voorstelling ‘De Lamp’ bijwonen, die het museum in de week van 15 t/m 18 november op de agenda heeft staan. In dit intieme toneelstuk vertelt het lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken in Eindhoven. Het technische proces van het maken van de eerste Philips gloeilampen wordt in het toneelstuk op een eenvoudige manier uitgelegd.
Verderop in het museum wordt de ontwikkeling van licht – vanaf de ouderwetse gloeilamp tot de moderne ledverlichting – in beeld gebracht.
De vaste expositie toont verder uitvindingen van Philips, zoals de eerste Philips-radio uit 1927 en één van de eerste televisietoestellen. Als bezoeker ga je terug in de tijd bij allerlei tentoongestelde producten die velen van ons zich nog goed herinneren: een scheerapparaat uit de jaren zestig, een oude stofzuiger, de eerste pick-up, enz. Echt een feest der herkenning !
Op de eerste etage is naast de vaste ook een tijdelijke expositie te zien, getiteld Eyecatchers (Blikvangers), die allerlei reclameposters en brochures van Philips toont. Met name tussen 1910 en 1965 liet Philips door bekende kunstenaars en ontwerpers vele bijzondere reclameontwerpen maken. Het waren de hoogtijdagen van de grafische kunst in de reclame. Op die manier liet Philips zien dat kunst en reclame uitstekend samengaan.
Dat het Philips van nu zich steeds meer richt op innovaties in de gezondheidszorg, komt ook in het museum tot uiting. Interactieve demo’s met metingen en testjes die te maken hebben met gezondheid, nemen een grote plaats in op de eerste etage.
Tenslotte is in het museum – op de eerste etage en beneden in het Museum Café – onder de titel “Eendracht maakt macht” plaats ingeruimd voor de verbondenheid van PSV, Philips en de stad Eindhoven. Centrale figuur hier is Frits Philips, enige zoon van Anton Philips en Anna de Jongh. Hij verrichtte in 1911 als jongen van 5 jaar de aftrap van de eerste wedstrijd van het Philips Elftal (de voorloper van PSV) en bleef tot zijn overlijden in 2005 fan van de voetbalclub. Hij zag de stad Eindhoven groeien en was nauw betrokken bij het Philips-concern, waarvan 10 jaar als president.
Kortom, het Philips Museum……alleszins de moeite van een bezoek waard, met – na afloop – voor de liefhebbers een ‘afzakkertje’ in Denf of Radegast aan het tegenover gelegen Clausplein.
Waar:
Philipsmuseum, Emmasingel 31
Wanneer:
Donderdag 17 november, 12:15 uur verzamelen bij ’t Vonderke (na koffieuurtje)
of 12:30 uur bij ingang van het Philipsmuseum
Kosten:
De kosten kunnen verschillen per persoon:
- Bezitters van museumkaart: GRATIS (op vertoon van museumkaart)
- Leden van seniorenvereniging PVGE: € 5,50 (op vertoon van lidmaatschapskaart)
- Overige volwassenen: € 11,00.
Iedereen wordt verzocht zelf een entreeticket te kopen aan de balie; een ticket is altijd inclusief een audiotour (zeer simpel te bedienen).
Opgeven:
Bij Peter Klaver via p.klaver4@gmail.com (u ontvangt daarna een bevestiging per e-mail) of – en alleen als men niet over e-mail beschikt – telefonisch via 040-2524628.