Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Nieuwe namen Vogelzang

Begin maart hebben we een prijsvraag uitgeschreven over de naamgeving van de nieuwe straat en een naam voor het nieuwe appartementen complex in het als zodanig bekend staande Vogelzangterrein.

We hebben vele reacties gehad en willen graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd via mail of facebook of gewoon mondeling. Voor de selectie van de naam hebben we gekeken naar aspecten als herkenbaarheid, historische grondslag en natuurlijk de klank zelf. Op basis hiervan worden de volgende namen voor gedragen aan de naamgevingscommissie van de gemeente.

Straatnaam: Prinses Mariannehof (van Oranje)

De naamgever is Hans Verboom. Wij konden ons samen met vele anderen goed vinden in zijn pleidooi, zie onder. Dit pleidooi en een uitgebreide levensloop zijn terug te vinden op de website

1) De naam van de straat sluit aan bij de benaming van de rest van de straten in het Vonderkwartier, die alle zijn genoemd naar een lid van het huis van Oranje Nassau.

2) Het is ook een vrouwennaam en dat past bij de vrouwennamen die zijn gegeven aan de parallelstraten in de buurt: Albertina van Nassaustraat, Amalia van Anhaltstraat etc.

3) Marianne van Oranje was een controversiële, vrijgevochten figuur. Een vreemde eend in de bijt van het huis Oranje-Nassau. Zij heeft nooit in de dynastieke pas willen lopen. Een straat naar haar genoemd past wel bij het karakter van de nieuwbouw. De nieuwe aanbouw hoort weliswaar bij het Vonderkwartier met zijn straten genoemd naar de Oranjes, maar heeft wat de bouw betreft toch een wat andere, modernere uitstraling.

4) Bij mijn weten is alleen in Voorburg een straat naar Marianne genoemd: de prinses Mariannelaan. In Voorburg staat ook een standbeeld van haar.

Appartementen complex: De Willem

Door een misverstand bleek dat we hier toch geen naam voor konden aandragen. De projectontwikkelaar heeft in december al een naam bepaald. Het van de Ven complex en het Vogelzang complex heten samen “de Gebroeders” en het vogelzanggebouw zelf “de Willem”.