Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Koningsdag: Koning voor 1 dag & BuurtenBattle

Koningsdag 2021 wordt een andere Koningsdag dan andere jaren. Geen grote feesten, geen vrijmarkten. Máár: Eindhoven krijgt wél hoog bezoek! Dat is natuurlijk een hele eer, en dat laat het project Koning voor 1 dag (een samenwerking van de gemeente en CKE) niet onopgemerkt voorbijgaan. En al zeker niet in de buurten van Eindhoven. Want juist in de buurten maken we Eindhoven samen tot een fijne, leefbare en bijzondere stad. Een stad om trots op te zijn. En dat willen we graag laten zien tijdens Koningsdag 2021.  

Koning van de buurt 

In alle buurten van Eindhoven gaat Koning voor 1 Dag op zoek naar een koning. Ook in onze buurt gaan we op zoek naar de koning van het Vonderkwartier. Dat gebeurt in de weken vóór Koningsdag. Iedereen in de buurt mag iemand nomineren.  
Wordt het je buurman, die boodschappen doet voor ouderen? Het buurtpreventieteam, dat op donkere avonden de straat op gaat om de buurt veilig te houden? Of toch die ene moeder, die altijd leuke kinderactiviteiten organiseert? Jullie mogen het zeggen!  

Voor 3 april: Nomineren 

Je kunt elke bewoner van het Vonderkwartier nomineren om buurtkoning te worden. Dat kan online (zie voor uitleg dit filmpje of deze uitleg). Maar ook live. De Hartendames komen namelijk op 21 maart van 10.00-13.00u op bezoek in onze wijk (Lodewijk Napoleonplein). Mét hun ‘gouden koetsje’, een rode loper en muziek. Bij hen kun je jouw koning van de buurt ook nomineren. Alle nominaties zijn later online terug te vinden, op www.koningvoor1dag.nl.  Een jury kiest daarna wie er koning van het Vonderkwartier wordt. Deze persoon gaat onze buurt vertegenwoordigen in de online Buurten Battles.

Vanaf half april: online Buurten Battle 

Als alle buurtkoningen gekozen zijn, begint het grote spel: de Buurten Battle. De buurten gaan online tegen elkaar strijden! Eerst in een kwartfinale op 15 april, dan de halve finale, en op Koningsdag zelf, de Grote Finale. De koning van de winnende buurt wordt uitgeroepen tot de Eindhovense Koning voor 1 Dag.  
Meedoen is niet moeilijk. Je hebt alleen een computer, laptop of telefoon nodig, en elke buurtbewoner kan mee doen. Later krijg je meer informatie over hoe je kunt inloggen.  

27 april: Wilhelmus op tournee  

Op Koningsdag zelf gaat het Wilhelmus op tournee, en bezoekt ook het Vonderkwartier. Dat zijn een lakei met een troon, een fotograaf en een groepje muzikanten. Op dat moment krijgt iederéén uit de buurt de kans even Koning voor 1 Dag te zijn. Je mag op de troon zitten, je krijgt live het Wilhelmus toegezonden, én je wordt koninklijk op de foto gezet door een fotograaf. Die foto kun je later downloaden. Als dát geen majestueuze traktatie is! 
Leuk detail: de rondreizende tronen worden gemaakt door tien Eindhovense basisscholen.  

We hopen er met zijn allen, ondanks corona, toch een bijzondere en feestelijke Koningsdag van te maken!