Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Corona-proof zomeractiviteiten 55-plussers Vonderkwartier

Samen op Stap

Tot voor kort organiseerde de werkgroep VonderXL elke maand onder het motto ‘Samen op Stap’ (S.O.S.) een uitje waarbij wijkbewoners, met name 55-plussers, elkaar op een ontspannen en gezellige manier konden ontmoeten. Helaas hebben wij die, door het coronavirus en de overheidsmaatregelen als gevolg daarvan, stop moeten zetten. Althans voorlopig, al is daar momenteel weinig over te zeggen. Maar zodra het corona-tij keert – en hopelijk is dat heel snel – komen we weer met nieuwe plannen. U blijft op de hoogte.

Activiteiten tijdens de zomermaanden

Intussen echter is ons een uitgelezen kans in de schoot geworpen om tijdens de komende zomermaanden een aantal interessante activiteiten voor ouderen te organiseren. Zoals bekend is de zomervakantie voor veel ouderen sowieso al vaak een stille en eenzame periode, ook zónder coronacrisis, omdat buren, kinderen en kleinkinderen dan met vakantie gaan en er bovendien weinig of niets voor ouderen gedaan wordt. Het is een algemeen verschijnsel, ook voor onze wijk, waar in elk geval de ‘reguliere’ S.O.S.-activiteiten van de Werkgroep VonderXL gedurende die maanden stilliggen.

Het Oranje Fonds heeft daarom, samen met het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo, een budget van drie ton beschikbaar gesteld, onder het motto Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder. Het geld is uitsluitend bedoeld om dit jaar in de grote vakantieperiode samen met de ouderen groepsactiviteiten te organiseren zodat zij hun sociale netwerk kunnen blijven onderhouden en actief kunnen blijven.

Daarbij golden als voorwaarden:

  • De extra activiteiten moeten gericht zijn op continuïteit van het reguliere jaarprogramma;
  • Het vakantieprogramma bestaat uit minimaal 6 groepsactiviteiten voor ouderen, verspreid over de maanden juni, juli, augustus en september 2020;
  • Vrijwilligers dienen een prominente rol te spelen in de uitvoering:
  • Een redelijke eigen bijdrage, al dan niet in nature, strekt tot aanbeveling.

Zomerplannen Samen op Stap

De Werkgroep VonderXL vond dit een aantrekkelijk aanbod, want een ideale kans om iets extra’s te doen voor onze ouderen. Een speciaal samengestelde zomerwerkgroep, bestaande uit Nell Engberts, Leny Westeijn, Ad van Oostrum en Geert Roijmans, diende daarop begin februari een projectplan in, waarin de volgende zomeractiviteiten werden opgevoerd:

1.     Natuurwandeltocht met daarna een kopje koffie, Hut van Mie Pils:

do 18 juni

2.     Wandeling met lunch, terrein GGzE

wo 8 juli

3.     Met de bus naar en rondvaart in Den Bosch

do 16 juli

4.     Genneperpark, bezoek boerderij + terrasje bij de boerderij

di 28 juli

5.     Met de bus naar en rondvaart in de Biesbosch, met lunch

wo 12 aug

6.     Genneperpark, midgetgolfen en lunchen

do 20 aug

7.     Bezoek aan Airport Eindhoven (rondleiding en ‘terrasje’)

wo 2 sept

8.     Bezoek aan Dafmuseum of Philps-museum incl rondleiding

do 10 sept

 

Eind april kwam het bericht dat onze aanvraag was gehonoreerd en dat we zouden kunnen rekenen op een subsidie van maximaal € 3000. Tot zover dus geen vuiltje aan de lucht.

 

Oproep: aanpassen zomerplannen

Maar nu ons probleem. Want wat is het geval? Zoals gezegd is het projectplan met alle bovengenoemde activiteiten door de zomerwerkgroep reeds begin februari opgesteld. De corona-crisis was toen nog een ver-van-mijn-bed-show, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar intussen weten we beter.

Eerste en grootste uitdaging is nu dan ook om alle bovenstaande activiteiten zodanig aan te passen dat ze corona-proof zijn. Waarbij dus een veilige onderlinge afstand van anderhalve meter gegarandeerd kan worden.

Wie heeft daar ideeën over? …. zo luidt onze oproep aan alle creatieve geesten onder u. Of misschien hebt u wel heel andere interessante activiteiten in petto dan de hierboven vermelde. De subsidiegever heeft al laten weten heel soepel met aanpassingen en alternatieve voorstellen te zullen omgaan.

Kortom, kunt u ons ideeën aan de hand doen of wilt u ons anderszins helpen bij het ‘verbouwen’ van één of meer activiteiten tot een anderhalve meter activiteit, neem dan contact op met voorzitter Nell Engberts: nell.engberts50@gmail.com / 06 43 16 77 42.

 

Tot slot…iets meer over onze subsidiegever. Het Oranje Fonds wil bouwen aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.