Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Bewoners Vonderkwartier besparen samen energie

Eerste cursisten ontvangen certificaat van KlimaCoaches

Eindhoven, 14 april 2015

Wijkvereniging Vonderkwartier in Eindhoven heeft zich als doel gesteld om in de toekomst een energieneutrale wijk te worden. Dat is nogal een uitdaging met overwegend jaren ‘30-woningen die niet altijd even goed zijn geïsoleerd. De werkgroep Energie van de wijkvereniging begint op weg naar dit doel met bewustwording en besparing. In samenwerking met twee KlimaCoaches heeft een tiental wijkbewoners een cursus gevolgd.

De cursusleiders en cursisten met hun diploma’s. Meer foto’s via deze link

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten in de avonduren. Als cursusleiders treden twee KlimaCoaches uit Eindhoven op, die door de Brabantse Milieufederatie zijn opgeleid. In de cursus komen de onderwerpen duurzaamheid, gedragsverandering, isolatie en energie- en waterbesparing aan bod. De laatste cursusavond staat in het teken van elektra. De cursisten hebben een energiemeter mee naar huis gekregen om zelf te meten wat hun apparatuur verbruikt in huis. Eén van de cursisten uit het Vonderkwartier, Ada van Straalen, is geschrokken van het verbruik van haar koffiezetapparaat: “Dat blijkt toch ineens een duur kopje koffie te zijn!”

Er passeren veel tips en trucs de revue. Cursusleider en KlimaCoach Herbert Lifka stelt dat er veel verschil zit in de kwaliteit van LED lampen. “Ze beloven tienduizenden uren mee te gaan, maar maken dat niet altijd waar. Bewaar het bonnetje.” Hij vervolgt: “Wacht dus even met het vervangen met ál je spaarlampen. Maar koop geen nieuwe spaarlampen meer, binnen een half jaar heb je een nieuwe LED lamp er vaak al uit.” Cursiste Christianne Kramer reageert teleurgesteld: “En ik dacht dat ik juist het goede voorbeeld gaf. Ik heb in de afgelopen maanden alle spaarlampen vervangen door LED lampen, terwijl die misschien nog wel even mee konden.” Herbert heeft meteen weer een tip: “Er zitten zware metalen in spaarlampen, dus denk aan een milieuvriendelijke verwerking.”

Energielabels op witgoedapparatuur zeggen niet altijd alles. Een A++ label is soms minder zuinig dan label A. Dit geldt bijvoorbeeld bij wasmachines voor 8 kilo ten opzichte van wasmachines voor maximaal 5 kilo wasgoed. Met de energiemeter kunnen de cursisten meten wat bijvoorbeeld de wasmachine of de koelkast verbruikt. Cursusleider Elise-Marie Vossenberg vertelt: “Ik kwam er achter dat mijn koelkast van bijna 20 jaar oud zo’n 170 euro per jaar aan stroom verbruikte. Mijn nieuwe koelkast kost maar 62 euro per jaar!”

Er volgen veel praktische adviezen in de cursus. Spaar vuile was op zodat je met een volle trommel de was draait. Probeer te wassen op lagere temperaturen. Een was op 90 graden is 7 keer zo duur als een was op 15 graden. Herbert: “En, als je de tijd hebt, kies dan voor het drogen van de was aan de lijn. We zouden het bijna vergeten.”

Aan het einde van de derde cursusavond wordt afgesloten met een quiz en alle cursisten ontvangen een certificaat. Cursiste Anke van Esch-Raaijmakers: “Energie besparen is erg van belang, maar comfort vind ik zeker zo belangrijk. Deze cursus heeft me geleerd hoe ik beide in balans kan houden.”

De cursisten mogen aan het einde van de cursus de energiemeters houden. Niet-cursisten kunnen energiemeters lenen van de wijkvereniging. Dit is een van de initiatieven waarmee de werkgroep Energie de bewustwording op gang brengt. Daarnaast heeft werkgroep een informatieavond, brainstormsessie en adviezen op maat gegeven aan de bewoners in het Vonderkwartier. Onder meer op het gebied van spouwmuurisolatie in jaren ’30-woningen. Een volgende stap is om van bewustwording en besparing van energie naar opwekking van energie te gaan.