Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Wie zijn we?

De werkgroep Veiligheid is opgericht om de veiligheid in de wijk te vergroten. De werkgroep bestaat momenteel uit: Willemijn, Bart, Germaine, Nicole en Oscar. Ideeën, suggesties en nieuwe vrijwilligers voor deze werkgroep zijn welkom op veiligheid@vonderkwartier.nl.

Wat doen we?

De werkgroep werkt nauw samen met de politie en gemeente Eindhoven. Ook lopen leden van de werkgroep regelmatig een rondje door de wijk om onveilige situaties te ontdekken.
Een veilig Vonderkwartier houdt volgens ons in:

  • minder inbraken
  • minder diefstallen
  • minder overlast
Willemijn, Bart, Germaine, Nicole en Oscar - De werkgroep Veiligheid
Willemijn, Bart, Germaine, Nicole en Oscar

Berichten van de werkgroep Veiligheid

Buurtpreventie Vonderkwartier zoekt lopers 4 augustus, 2020

Onlangs is een aantal nieuwe ‘gele hesjes’ gestart, maar zij kunnen nog goed versterking (en extra gezelligheid) gebruiken. Heb jij zin in wat extra beweging en wil je meehelpen onze buurt een stukje veiliger te maken? Jouw hulp is van harte welkom, al kun je maar 1x per maand. 

Een rondje lopen kost je 30-45 minuten. We starten en eindigen bij het Vonderke. In de app-groep ontvang je elke maand de agenda. Zo kun je ook meteen kijken wanneer het jou uitkomt. Je kunt je aanmelden via veiligheid@vonderkwartier.nl , of je spreekt gewoon een van de lopers aan natuurlijk! Vraag ook je buren, familie of je wijkgenoten om mee te lopen! 

De kern van buurtpreventie is preventie georganiseerd met en vanuit de wijk, dus geen buurtwacht. Het gaat om zichtbaarheid.

Twee BuurtAEDs in het Vonderkwartier 1 november, 2018

TL;DR Momenteel hangen er te weinig AED’s in de wijk. Dat willen we graag veranderen en daarom zijn we samen met Philips en de Hartstichting de actie BuurtAED gestart. Dat ging zo goed dat we inmiddels een tweede AED hebben gerealiseerd! Ondertussen hebben we de eerste AED opgehangen in de Graaf Adolfstraat en de tweede volgt spoedig. Op 20 en 28 mei organiseren we reanimatiecursussen voor wijkbewoners. Geinteresseerd? Klik hier.

In onze wijk staan we graag voor elkaar klaar. Dat maakt ons misschien wel de ‘leukste wijk van Eindhoven’. Elkaar helpen doen we graag, overdag, maar ook in de nacht. Laten nu juist in de nacht de AEDs net buiten onze wijk onvoldoende bereikbaar zijn. Terwijl juist dan de meeste hartstilstanden zijn. En bij een hartstilstand is een AED van levensbelang.

De website van de Hartstichting www.hartstichting.nl/aed

Gelukkig is er een oplossing! Philips en de Hartstichting hebben de handen ineengeslagen om ons te helpen een eigen AED aan te schaffen. En dat is inmiddels gelukt! De eerste AED ging supersnel, we hadden binnen 5 dagen voldoende donaties ontvangen. Direct daarna zijn we verder gegaan voor een tweede AED en ook dat is gelukt. Geweldig! 

Inmiddels zijn we achter de schermen ook bezig om de AEDs voor een periode van 10 jaar van onderhoud te voorzien. Het bedrag dat we daarvoor nodig hebben is 850 euro. Een groot deel daarvan hebben we reeds gedoneerd gekregen van een Gulle Gever.

De volgende uitdaging was om de AEDs een goede plek te geven. Daarvoor zijn we in overleg getreden met de eigenaren van panden. De eerste AED hangt inmiddels ter hoogte van Graaf Adolfstraat 1. Voor de tweede AED zijn we in overleg met een pandeigenaar aan het Lodewijk Napoleonplein.

Het bedienen van een AED
Ben je EHBO-er of BHV-er en weet je al om te gaan met een AED? Meld je dan aan als Burgerhulpverlener op www.hartslagnu.nl . Je wordt dan opgenomen in het netwerk van hulpverleners en kan bij een noodoproep in de buurt een verzoek tot hulpverlening ontvangen. Als je in de buurt bent en je kunt reageren, bevestig je. Je ontvangt dan info (pincode) voor de dichtstbijzijnde AED en de locatie van het slachtoffer.

Nog geen AED ervaring?
Het gebruiken van een AED is zeer eenvoudig met in het Nederlands uitgesproken commando’s. Toch kan het fijn zijn om je op AED gebruik voor te bereiden en ook reanimatie te leren. Bovendien kun je je met reanimatie-ervaring registreren als Burgerhulpverlener. Of liever: Vonderhulpverlener!

Van Philips heeft onze wijk een prachtige prijs ontvangen! Philips sponsort een aantal reanimatiecursussen en zorgt voor publiciteit. Omdat jullie donateurs voor deze BuurtAED actie zijn, krijgen jullie als eerste de kans in te schrijven op deze cursus.

Word ook Vonderhulpverlener
De cursus reanimatie en AED duurt één avond (18h30 – 22h30) en deze hebben we gepland op maandag 20 mei en dinsdag 28 mei a.s. De cursus wordt gegeven in het Vonderhof.

Als je graag Vonderhulpverlener wilt worden en je kunt één van beide data, geef je dan op via buurtaed@vonderkwartier.nl onder vermelding van Vonderhulpverlener. We hanteren drie spelregels:

  • Om verdere kosten te dekken vragen we een eigen bijdrage van 10€
  • De aanvragen worden behandeld op volgorde binnenkomst
  • Het staat vrij voor andere wijkbewoners om zich ook in te schrijven, echter de donateurs van het eerste uur hebben een streepje voor

Wil je meehelpen met deze actie of heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail aan Ewout en Oscar via: buurtaed@vonderkwartier.nl

Veiligheids-vakantie-checklist 28 mei, 2018

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt veel doen om de kans flink te verkleinen. Een handig hulpmiddel is deze checklist:

  • Vermeld niet op social media of antwoordapparaat dat u met vakantie bent.
  • Zorg ervoor dat op verschillende plekken en tijden in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok of met slimme toepassingen zoals de Philips Hue.
  • Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en ’s ochtends weer te openen.
  • Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen. Dat geeft het huis een bewoonde indruk.
  • Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui en plaats een balkje op de rails zodat de pui niet open kan.
  • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
  • Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
  • Zorg voor voldoende buitenverlichting.
  • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via het boren van gaatje.
  • Sluit alle deuren en ramen. Vergeet wc-raampjes en bijvoorbeeld de ramen en deuren van de schuur of garage niet.
  • Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plekken.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u die verliest of deze wordt gestolen maak je het inbrekers erg makkelijk.
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.
  • Zet ladders en kliko’s weg: het zijn makkelijke opstapjes voor inbrekers.

Benieuwd hoeveel inbraken er recent bij u in de buurt zijn gepleegd? Bekijk het op de Mijn Buurt pagina van de politie. Voor vragen omtrent veiligheid in de wijk kun je contact opnemen met de werkgroep Veiligheid.

Ex-dief onthult: zo voorkom je inbraak met carnaval 4 februari, 2018

“Carnaval is voor inbrekers net als Kerstmis. Ze draaien nu overuren.” Dat zegt Theo Korsten uit Breda. Ooit was hij zelf lid van het inbrekersgilde, maar nu is hij adviseur om inbraken en overvallen te voorkomen. Hij heeft duidelijke tips.

“Zorg dat je buitenverlichting aan is, laat binnen zowel boven als beneden een lampje aan, doe net of je thuis bent en zet een bak koffie op tafel.” En speciaal voor carnaval geeft Korsten de tip: “Laat je thuisbrengen met de taxi als je drinkt. Het voordeel is dan dat je de auto gewoon op de oprit of voor je huis kunt zetten. Dan lijkt het ook alsof je thuis bent.”

En verder zijn de tips hetzelfde als in de zomervakantie. Draai de sloten in je deuren echt goed op slot, zorg dat er geen ladders of kliko’s tegen schuttingen of onder ramen staan zodat inbrekers makkelijk binnen komen. En vraag je buren om een extra oogje in het zeil te houden.

Twee tot drie keer meer inbraken dan normaal

Volgens de politie is het aantal inbraken tijdens carnaval twee tot drie keer hoger dan normaal. En dat klinkt Korsten niet onlogisch in de oren: “Het zijn topdagen voor een inbreker.”

Veel carnavalsvierders versieren ook hun huis met vlaggen, vaantjes en slingers voor het raam. En menig Prins Carnaval heeft een mooi bord in de tuin staan om zijn titel meer grandeur te geven. Moeten we dat maar achterwegen laten? “Gewoon blijven doen”, zegt Theo, “Maar verder wel je huis veilig achterlaten. Anders heb je naast een kater van de drank ook nog een kater van ongewenst bezoek in huis.”

Vonderkwartier Boevenborrel 31 december, 2017

Het waren een hoop boeventronies op 9 december op het plein. Herken jij alle boeven uit de wijk? Kijk snel op www.vinck.com/boevenborrel.

Veiligheids vakantiechecklist 2 juli, 2017

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt veel doen om de kans flink te verkleinen. Een handig hulpmiddel is deze checklist:

  • Vermeld niet op social media of antwoordapparaat dat u met vakantie bent.
  • Zorg ervoor dat op verschillende plekken en tijden in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok of met slimme toepassingen zoals de Philips Hue.
  • Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en ’s ochtends weer te openen.
  • Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen. Dat geeft het huis een bewoonde indruk.
  • Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui en plaats een balkje op de rails zodat de pui niet open kan.
  • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
  • Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
  • Zorg voor voldoende buitenverlichting.
  • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via het boren van gaatje.
  • Sluit alle deuren en ramen. Vergeet wc-raampjes en bijvoorbeeld de ramen en deuren van de schuur of garage niet.
  • Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plekken.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u die verliest of deze wordt gestolen maak je het inbrekers erg makkelijk.
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.
  • Zet ladders en kliko’s weg: het zijn makkelijke opstapjes voor inbrekers.

Benieuwd hoeveel inbraken er recent bij u in de buurt zijn gepleegd? Bekijk het op
de Mijn Buurt pagina van de politie. Voor vragen omtrent veiligheid in de wijk kun je contact opnemen met de werkgroep Veiligheid.

112 daar pak je inbrekers mee 4 november, 2016

Afgelopen donderdag berichtte het Eindhovens Dagblad dat we in Oost-Brabant te weinig naar 112 bellen. Ook onze wijkagent Guido wijst de werkgroep Veiligheid regelmatig op het belang van 112. Maar is het dan zo dat we voor ieder wissewasje de alarmlijn moeten bellen? Bij verdachte situaties bel je 112. Dat kan zijn wanneer je getuige bent van een inbraak of ongeval, maar ook wanneer je ziet dat er een vernieling plaatsvindt. Zo ook wanneer je bijvoorbeeld ziet dat er een autospiegel vernield wordt. Helaas is dat afgelopen maand verscheidene keren gebeurd in de wijk.

Hieronder vind je het complete artikel zoals dat in de krant stond. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

ED 112 bellen

 

Wijk weer veilig na Boevenjacht 11 september, 2016

Op zondagmiddag 16 september werd er een heuse boevenjacht georganiseerd in de wijk. Van de wijkagent hoorden we dat er zes verdachte figuren waren gesignaleerd. Vervolgens zijn de kinderen op zoek gegaan. Sommige boeven lieten zich niet zo makkelijk vangen, maar uiteindelijk is het alle 42 kinderen gelukt. En die verdienden natuurlijk een Speurneuzendiploma.

Hieronder vinden jullie een aantal foto’s van de middag. Meer foto’s vind je op deze pagina.

Tips van de wijkagent
Tips van de wijkagent

Sommige boeven waren moeilijk te onderscheiden van wijkbewoners

Deze gestreepte boef had een aantal snoepjes gestolen!

Een diploma voor een échte speurneus

Ook de kleine speurneuzen namen hun taak erg serieus

Dankzij onze speurneuzen zit het bovengilde weer veilig achter slot en grendel

Uitkomsten enquête Veiligheid in het Vonderkwartier 6 maart, 2016

Tussen juli en november 2015 hebben 161 bewoners van het Vonderkwartier deelgenomen aan een online enquête over veiligheid en criminaliteit in de wijk. Doel van de enquête was om de Werkgroep Veiligheid een goed beeld te geven van de behoeften en gevoelens die leven in de wijk. De vragen van de enquête waren gebaseerd op de Veiligheidsmonitor die jaarlijks in heel Nederland wordt afgenomen, waardoor het mogelijk is om onze wijk te vergelijken met de rest van Nederland.

Steekproef

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 49 jaar, en 44 procent was man. De grote meerderheid van de deelnemers woont in een tussenwoning in een rij (73 procent), met gemiddeld 3 personen per huishouden. Het kan zo zijn dat de deelnemers niet representatief zijn voor de hele wijk, maar desondanks biedt het onderzoek ons een nuttig inkijkje in wat er speelt in het Vonderkwartier.

Overlast

Waar storen bewoners in het Vonderkwartier zich het meest aan? Parkeerproblemen werden het meest genoemd. Van de bevraagden gaf 73% aan hier last van te hebben; dit ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 50%. Hopelijk wordt dit binnenkort opgelost door de invoering van extra zones van betaald parkeren in het Vonderkwartier. Rommel op straat wordt daarnaast het meest genoemd (54% zowel in het Vonderkwartier als landelijk). Het komt dus goed uit dat daar tijdens NL Doet dit jaar weer aandacht aan wordt besteed! Verder heeft de helft van de ondervraagden last van te hard rijden in de wijk; het landelijk percentage ligt met 70% nog hoger. De hondenbezitters in onze wijk letten wel beter op de souvenirs van hun viervoeters dan de rest van Nederland: in onze wijk heeft 35% last van hondenpoep, terwijl dat gemiddeld in Nederland 67% is. Tot slot heeft een vijfde van de bewoners last van bekladde muren/gebouwen; ongeveer gelijk aan de landelijke cijfers.

Criminaliteit

Welke vormen van criminaliteit hebben de deelnemers de afgelopen vijf jaar meegemaakt in het Vonderkwartier? De meest voorkomende vorm was vernieling/vandalisme (47%), gevolgd door diefstallen uit of vanaf de buitenkant van de auto (31%). Inbraken of pogingen daartoe werden door 27% gemeld, en 26% gaf aan een fietsendiefstal te hebben meegemaakt in de wijk. Overige diefstal, bijvoorbeeld uit de schuur, kwam bij 18% van de ondervraagden voor. Diefstal van de auto zelf werd door 4,5% gemeld. Volgens cijfers van de gemeente scoorde het Vonderkwartier in 2014 erg hoog op inbraken vergeleken de rest van Eindhoven. In 2015 daalde het aantal inbraken echter sterker dan in de rest van de stad…wellicht niet toevallig dat de buurtpreventie van het Vonderkwartier toen van start ging? Er wordt desondanks in onze wijk nog steeds meer ingebroken dan gemiddeld in de stad, dus het is belangrijk om alert te blijven en het de inbrekers niet te makkelijk te maken. Volgens de enquête laat zo’n 63% van de bewoners ’s avonds vaak de lichten aan wanneer er niemand thuis is…laten we voor de 100% gaan!

Veiligheidsgevoelens

Hoe veilig voelen bewoners van het Vonderkwartier zich? Van de ondervraagden geeft 17% aan zich soms wel eens onveilig te voelen in de wijk, en 14% voelt zich soms onveilig wanneer men alleen thuis is. Zo’n 27% is soms bang om slachtoffer te worden van criminaliteit. Zo’n 9% rijdt of loopt wel eens om vanwege onveilige plekken. Al deze cijfers zijn heel vergelijkbaar met de rest van Nederland. Van de bewoners denkt 34% dat er veel criminaliteit voorkomt in de wijk; de overige 66% denkt dat er weinig voorkomt. Dit beeld varieert dus behoorlijk tussen de bewoners. Qua veiligheid geeft men de wijk gemiddeld een 7; dit komt overeen met de landelijke cijfers. Wat betreft de ontwikkeling in criminaliteit, denkt de grote meerderheid (77%) van de bewoners dat deze gelijk is gebleven in het afgelopen jaar. Zo’n 16% denkt dat de criminaliteit is toegenomen, en 7% ervaart een afname in criminaliteit. Hopelijk wordt die laatste groep de steeds groter, nu de buurtpreventie samen met u een extra oogje in het zeil houdt!

Bord Vonderkwartier Attentie Buurtpreventie