Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Seniorendag 2 oktober 2015

Als wij de seniorendag samen moeten vatten in één zin, dan kunnen het een groot succes noemen; ruim 60 bezoekers uit de doelgroep, 15 vrijwilligers waarvan 7 uit de doelgroep en enthousiaste bezoekers, kortom een prima dag.

Voor de eerste keer waren we (Summa Zorg en senioren Vonderkwartier) in actie gekomen om ook actief mee te doen aan de nationale seniorenweek.

De locatie Summacollege was een prima plek voor deze dag; Jong en oud bij elkaar met als oudste deelneemster: 99 jaar.

Er is hard gewerkt om een gevarieerd en creatief programma op te zetten. In de weken ervoor is er flink geflyerd in de wijk -hier kwam de geoliede verspreidtechniek van het Vonderkwartier goed van pas-  en in aanliggende wijken [Lichtstraat, Eliënsplein en Oud Strijp, vanuit Bellefort]

Om 9.30 uur op 2 oktober was het zover. De laatste posters en programma opgehangen buiten de school en het begon al snel vol te lopen in de docentenkamer.  We hadden als doel in gedachten 40 personen, maar het bleek al heel snel meer te zijn (> 60).

Het was dus goed dat we 3 parallelsessies hadden om half 11. Tweemaal creatief denken en zumba.

Zumba was in de grootste ruimte en dus ook een mooie overloop toen de twee kleinere ruimten vol waren.

Zumba werd verzorgd door een studente van Summa Zorg en er werd enthousiast bewogen. De belangstelling was overweldigend. De eerste enthousiastelingen kwamen al om 9.45 uur. Veel senioren wilden zich na afloop direct inschrijven voor een cursus.

Workshops Creatief denken

Eén creatieve workshop werd gegeven door Summa Zorg student en concentreerde zich op ‘out of the box’ denken. De andere workshop behandelde de 7 aandachtspunten voor een creatief leven geïnspireerd op Gelb’s boek: Denken als Leonardi da Vinci, door senior uit Vonderkwartier.

Er waren veel enthousiaste reacties en verzoeken om ppt toegestuurd te krijgen. Wederom bleek dat de huidige senior ook de digitale weg weet te vinden.  Dit bleek ook in de middag toen het ‘schermenproject’ aka ‘digitaal Vondercontact’ werd gepresenteerd

Dat de workshops  enorm aansloegen lijkt vooral te maken te hebben  dat er iets nieuws en actiefs voor hen was en ook de cursusleiders bleken de juiste toon te hebben gevonden. Onze inschatting dat  senioren het op prijs stellen om deel te nemen aan activiteiten die hen uitdagen, bleek midden in de roos. Ook kwam er nog een vraag voor workshop filosofie!

Tussen de middag was er een gezamenlijke lunch; omdat we geen idee hadden hoeveel mensen er zouden komen, is dat geslaagd dankzij enorm veel improvisatie talent en hulp van vrijwilligers.

In de middag kwamen er ook nog een tiental bezoekers uit het Vonderhof, in de rolstoel gehaald door vrijwilligers en studenten.

Circus Menz (Rik Konings) werd plenair gepresenteerd in de theaterzaal. De start was The Butterfly Circus, een film van 20 min. die een ontroerend beeld geeft van de menselijke mogelijkheden, zelfs als er handicaps zijn.

Hierna werd er actief gejongleerd  in een grote kring en met een zeer compacte cursus, werd er met bijzonder veel plezier ‘gespeeld’. Een boeiende ervaring.

Ook voor de kleurenadviseuse was erg veel belangstelling en bleek de ingeruimde tijd aan de krappe kant.

Het schermenproject: ‘digitaal Vondercontact’   De belangstelling hiervoor hadden wij echt onderschat: er waren 23 mensen  zeer geïnteresseerd  in dit project. Deze activiteit verdiende een betere plek in het programma. de toelichting van Marc Zwanborn staat nu op de website met mogelijkheden tot het stellen van vragen, zie presentatie schermenproject: digitaal Vondercontact 

De modeshow  De intentie van de modeshow was dat het een activiteit voor en door senioren zou worden. Uiteindelijk is het meer een verkooppraatje van een  kledingbedrijf geworden. De bezoekers vonden het best leuk, maar het was een passieve activiteit.

De voorlichtingskraampjes.

De stands van Vonderbuur, WIJ-Eindhoven, Zonnebloem en het Rode Kruis stonden wel redelijk in de belangstelling van mensen, maar doordat zij in een smalle doorgaande route stonden stonden zij vaak in de weg, van de zich verplaatsende bezoekersstroom. Mede daardoor kregen zij niet die mogelijkheden tot presentatie en voorlichting die zij verdienden.

 

Namens de werkgroep:

Hans Kokhuis-Corsten