Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Twee BuurtAEDs in het Vonderkwartier

TL;DR Momenteel hangen er te weinig AED’s in de wijk. Dat willen we graag veranderen en daarom zijn we samen met Philips en de Hartstichting de actie BuurtAED gestart. Dat ging zo goed dat we inmiddels een tweede AED hebben gerealiseerd! Ondertussen hebben we de eerste AED opgehangen in de Graaf Adolfstraat en de tweede volgt spoedig. Op 20 en 28 mei organiseren we reanimatiecursussen voor wijkbewoners. Geinteresseerd? Klik hier.

In onze wijk staan we graag voor elkaar klaar. Dat maakt ons misschien wel de ‘leukste wijk van Eindhoven’. Elkaar helpen doen we graag, overdag, maar ook in de nacht. Laten nu juist in de nacht de AEDs net buiten onze wijk onvoldoende bereikbaar zijn. Terwijl juist dan de meeste hartstilstanden zijn. En bij een hartstilstand is een AED van levensbelang.

De website van de Hartstichting www.hartstichting.nl/aed

Gelukkig is er een oplossing! Philips en de Hartstichting hebben de handen ineengeslagen om ons te helpen een eigen AED aan te schaffen. En dat is inmiddels gelukt! De eerste AED ging supersnel, we hadden binnen 5 dagen voldoende donaties ontvangen. Direct daarna zijn we verder gegaan voor een tweede AED en ook dat is gelukt. Geweldig! 

Inmiddels zijn we achter de schermen ook bezig om de AEDs voor een periode van 10 jaar van onderhoud te voorzien. Het bedrag dat we daarvoor nodig hebben is 850 euro. Een groot deel daarvan hebben we reeds gedoneerd gekregen van een Gulle Gever.

De volgende uitdaging was om de AEDs een goede plek te geven. Daarvoor zijn we in overleg getreden met de eigenaren van panden. De eerste AED hangt inmiddels ter hoogte van Graaf Adolfstraat 1. Voor de tweede AED zijn we in overleg met een pandeigenaar aan het Lodewijk Napoleonplein.

Het bedienen van een AED
Ben je EHBO-er of BHV-er en weet je al om te gaan met een AED? Meld je dan aan als Burgerhulpverlener op www.hartslagnu.nl . Je wordt dan opgenomen in het netwerk van hulpverleners en kan bij een noodoproep in de buurt een verzoek tot hulpverlening ontvangen. Als je in de buurt bent en je kunt reageren, bevestig je. Je ontvangt dan info (pincode) voor de dichtstbijzijnde AED en de locatie van het slachtoffer.

Nog geen AED ervaring?
Het gebruiken van een AED is zeer eenvoudig met in het Nederlands uitgesproken commando’s. Toch kan het fijn zijn om je op AED gebruik voor te bereiden en ook reanimatie te leren. Bovendien kun je je met reanimatie-ervaring registreren als Burgerhulpverlener. Of liever: Vonderhulpverlener!

Van Philips heeft onze wijk een prachtige prijs ontvangen! Philips sponsort een aantal reanimatiecursussen en zorgt voor publiciteit. Omdat jullie donateurs voor deze BuurtAED actie zijn, krijgen jullie als eerste de kans in te schrijven op deze cursus.

Word ook Vonderhulpverlener
De cursus reanimatie en AED duurt één avond (18h30 – 22h30) en deze hebben we gepland op maandag 20 mei en dinsdag 28 mei a.s. De cursus wordt gegeven in het Vonderhof.

Als je graag Vonderhulpverlener wilt worden en je kunt één van beide data, geef je dan op via buurtaed@vonderkwartier.nl onder vermelding van Vonderhulpverlener. We hanteren drie spelregels:

  • Om verdere kosten te dekken vragen we een eigen bijdrage van 10€
  • De aanvragen worden behandeld op volgorde binnenkomst
  • Het staat vrij voor andere wijkbewoners om zich ook in te schrijven, echter de donateurs van het eerste uur hebben een streepje voor

Wil je meehelpen met deze actie of heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail aan Ewout en Oscar via: buurtaed@vonderkwartier.nl