Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Terugblik Portobello…

Beste Vonderkwartierbewoners,

Het is inmiddels een dik half jaar dat mijn beeld Portobello in de wijk staat en sommigen van jullie zullen intussen gewend geraakt zijn aan de witte verschijning.
Ik kan mij voorstellen dat anderen zich nog steeds afvragen wat de betekenis is van Portobello op die plek en wat het beeld nou eigenlijk zou voorstellen.

Porto1 !cid_C0CE4872B22A436CB14798A1F96061A0@notebookteo

Woorden geven aan dit werk vind ik veel moeilijker dan het maken van het werk zelf. Toch zal ik proberen om er iets over te zeggen. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar natuur sterk aanwezig is (Zuid-Zwitserland). Mijn verhouding tot de natuur is dan ook in het algemeen zeer intens. Genieten ervan staat centraal. Een van de meest intense momenten bij mijn beleving van de natuur komt gelukkig elk jaar vier maal voor want dat is de wisseling van de seizoenen.

In mijn jeugdherinnering ging de overgang van zomer tot herfst bij ons thuis altijd gepaard met een bijzondere opvrolijking. Zonder aankondiging en ordening en in een volstrekte willekeur begonnen paddenstoelen in onze grote tuin te groeien.

Geel, oranje, grijs, wit, rood en bruin, alle kleuren kon ik zien. Ja, er waren zelfs blauw-paarse paddestoelen.

Porto 2 !cid_C0CE4872B22A436CB14798A1F96061A0@notebookteo
Ik werd er altijd vrolijk van, het was elke herfst weer spannend om af te wachten waar ze uit de grond zouden komen, welke, hoeveel en hoe groot dat jaar ze weer zouden zijn. Het was telkens weer een feest.

Vier jaar geleden (tijdens de inzending van Vonderkwartierkunst) stond naar mijn persoonlijke beleving deze groenstrook er erg verlaten en troosteloos  bij. De meeste prachtige grote bomen waren inmiddels gekapt, de nieuwe nog schraal en onvolwassen. Drie grote bomen bleven over en sinds de storm van midden juli van het verleden jaar zijn het helaas nog maar twee. Ik dacht, deze groenstrook mag wel een opvrolijking krijgen. Zo is het idee van Portobello ontstaan.

Uiteraard is Portobello geen paddenstoel. Wel wordt met deze naam een paddestoel aangeduid, maar het is in dit geval een sculptuur, een beeld, een object.  Ik was niet geïnteresseerd om een vorm te bedenken die door iedereen eenduidig en gelijk te definiëren viel, neen, ik wilde juist een vorm maken waarbij u zich vrij voelt om uw eigen beleving en interpretatie eraan te kunnen verbinden. Ik heb dit gezocht in de kracht van een elementaire vorm, een oervorm. Tegelijk heb ik getracht om vrolijkheid, ontspanning en ongedwongenheid te laten ontstaan in de vorm.

Als een permanent rijpe en volwassen vorm die de seizoenen overleeft en wind en regen trotseert hoop ik dat Portobello een nieuwe betekenis geeft aan dit deel van jullie Vonderkwartier. Tevens hoop ik dat u Portobello als een welkome aanvulling op deze plek gaat ervaren en u ervan gaat genieten. Ik ben er trots op.

 Teo Bähler

Porto 3 !cid_C0CE4872B22A436CB14798A1F96061A0@notebookteo